5. VALJEVSKI FILMSKI SUSRETI

Peti po redu “Valjevski filmski susreti” u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM) počinju u četvrtak, 13. decembra, u Bioskopu 85. Program otvaranja počinje u 19 časova uz film “Banditi u potrazi za mamom”.

Ovogodišnji Valjevski filmski susreti su organizovani uz saradnju sa Centrom za kulturu, i uz pomoć Minisarstva kulture i informisanja i Grada Valjeva, kao i mnogobrojnih sponzora. Festival će se održava u Bioskopu 85 (Čika Ljubina 5).

Festival, koji se ove godine održava uz slogan “Poraslo dete”, trajaće sve do nedelje, 16. decembra.

Gledaoci će imati priliku da pogledaju filmove: “Banditi u potrazi za mamom” Koste Ristića, “Izgrednici” Dejana Zečevića, “Teret” Ognjena Glavonića, “Zlogonje” Raška Miljkovića, “Srbenka” Nebojše Slijepčevića i ” Ederlesi rising” Lazara Bodrože. Pred publikom će se naći i dokumentarna ostvarenja- “Kada dođu svinje” Biljane Tutorov, ” Živeti znači boriti se” Bojane Đurić, “Dan oslobođenja” Mortena Travika i ” Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića.

U takmičarskom programu koji čine kratki igrani filmovi naći će se naslovi: “Lijana” Ivana Đurovića, “Loop” Matije Gluščevića, “Zemlja 2.0” Igora Stanojevića, “Roze” Tamare Todorović, “Krila i stvari” Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića, “Škrge” Nikole Zdravkovića, “Prioritet” Jovane Kovanović, “Ne vidiš da vidiš” i “Marlon” Milene Grujić, “Mogu sam” Nikole Polića, “Žetva” klasni film druge godine produkcije u režiji Aljoše Dakića i “Peloid” Bojana Stijovića. Van takmičarske konkurencije biće prikazani kratki filmovi “Untravel” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora i “Norveška” autorke Katarine Janković. O ovogodišnjem dobitniku nagrade “Leman” odlučivaće žiri koji čine rediteljka Jelena Tvrdišić, glumica Sonja Kolačarić i direktor fotografije Dušan Ivanović.

Pored nagrade “Leman” prvi put će se dodeliti i nagrada mladom reditelju koju dodeljuju filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu. Žiri koji odlučuje o ovoj nagradi čine sineasta Zoran Đorđević te snimatelji i fotografi Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U okviru festivala biće organizovane i dve edukativne radionice. “Mali film”, namenjen osnovcima organizuje se u saradnji sa “Filmkulturom” i radionica animiranog filma koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak junior.

Related posts