NASTAVAK ISTIM TEMPOM

Sudeći po svim raspoloživim informacijama, uprkos pojedinim otežavajućim okolnostima, radovi na uređenju i izgradnji komunalne infrastrukture i sanaciji i izgradnji javnih objekata, kao i izdvajanja za socijalna davanja, u narednoj budžetskoj godini biće nastavljeni istim tempom, potvrdio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković:

” To je svakako ono što najviše zanima građane lajkovačke opštine, u vreme pripreme budžeta za narednu godinu. Pre svega, ono čega smo svedoci i moramo biti svesni toga, jeste da je već poslednjih nekoliko godina prisutan trend opadanja priliva novca po osnovu rudne rente, odnosno ekologije, od strane “Kolubare”, koji su nekada i glavni izvor prihoda budžeta Opštine Lajkovac.

U narednoj godini imaćemo negde oko sto miliona dinara manje sredstava za investicije. Oko 50 miliona dinara manje imamo od rente, a očekuju nas i obaveze van tekućeg poslovanja u vidu obaveza po osnovu sudskih presuda, čija se realizacija očekuje u toku naredne godine. I tu je u pitanju nekih 50 miliona dinara, tako da ćemo za 100 miliona dinara biti uskraćeni za investicije, a pristižu i tužbe iz ranijih godina. Već u ovoj godini imali smo dve prispele tužbe, od kojih je jedna stara skoro 20 godina i datira još iz vremena kada je komunalno staro otišlo u stečaj, za vreme izgradnje kuća od zemljotresa. Stigla je i presuda na 16 miliona dinara, takođe i zbog poslova koje su prethodni direktori Direkcije za građevinsko zemljište u Lajkovcu sklapali, pa posle prekidali te ugovore. Stigle su i presude vezane za te ugovore, koji su na štetu opštine, a u korist izvođača prekinuti, tako da i tu imamo sredstva koja smo u iznosu od pet miliona dinara isplatili u ovoj godini, a biće toga još i u narednoj. Vučemo i te poteškoće, koje datiraju iz prošlosti.

A ono što je najbitnije za narednu godinu je, da sigurno nećemo stati od planiranih i započetih radova, čak će biti i novih radova.

Ono što je najbitnije, po čemu je Lajkovac poznat, a to je po socijalnom budžetu, te stavke nećemo dirati, čak ćemo povećati studentske stipendije ako za to bude prostora. Iako će budžet biti manji nego ovogodišnji, socijalna izdvajanja neće biti smanjivana i smanjeni dudžet sigurno neće uticati na tempo radova.

Klasičan okvir budžeta za narednu godinu je sličan ovogodišnjem, negde oko 440 miliona dinara, iz programa rente negde oko 315 miliona dinara, iz programa ekologije 105 miliona dinara, plus prenete obaveze.
Ono što je izvesno, već u prvim mesecima radićemo konačno put za Protiće u Vračeviću, ulicu Vojvode Putnika u samom centru Lajkovca, a takođe pokušaćemo da uradimo još dve ulice (Kralja Milutina i Kralja Dragutina), koje se spuštaju iz Sela Lajkovca ka Novom groblju u Lajkovcu.

Tako da veći deo sredstava ćemo upotrebiti za lokalne nekategorisane puteve, takođe pokušaćemo da veliki broj stvari koje nisu bile urađene u prethodnom periodu privedemo kraju, kao što je amfiteatar u školi u Lajkovcu, koji stoji već deset godina nedovršen. Predvideli smo budžetom novac za završetak anfiteatra.

Takođe, odvojili smo devet miliona dinara za uređenje krune nasipa na reci Kolubari, odnosno početak uređenja šetališta od starog gvozdenog mosta do Jolića vodenice, a ako bude novca možda produžimo i do pepeljevačkog mosta. Time polako počinjemo da planski uređujemo i reku Kolubaru. Očekujemo da će se do letnjih meseci konačno završiti uređenje korita reke Kolubare, a zatim da pređemo na krunu nasipa (u narodu poznatiju kao bankina) sa desne strane Kolubare. Time će Lajkovčani već u prvim letnjim mesecima imati šetalište kakvo već odavno zaslužuju.

Bitan je Plan javnih investicija Opštine Lajkovac za period 2019. – 2021. godine, u kome se zavisno od sektora nalaze prioriteti koji će se raditi u narednom periodu.

Iz sektora sporta i omladine, zasigurno je prioritet završetak izgradnje bazena, čiji radovi se privode kraju. Nakon izgradnje trafoa i kotlarnice i bazen konačno može da se pusti u rad. Očekujemo to već u prvim prolećnim mesecima.
Iz sektora zaštite životne sredine, moram da napomenem da Opština Lajkovac poslednjih godina ulaže znatna sredstva za izgradnju kanalizacione mreže, tako da će to biti prioriteti i u narednim godinama. Izdvojena je izgradnja fekalne mreže u Slovcu, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogovađi i Slovcu, izgradnja fekalne kanalizacije u Bogovađi, izgradnja fekalnog kolektora u Industrijskoj zoni…

Iz sektora za urbanizam i prostorno planiranje, sigurno jedna od najvažnijih oblasti i jedan od najvećih problema jeste vodosnabdevanje, gde su svakako prioriteti vodosnabdevanje lajkovačke opštine, izgradnja započete vodovodne mreže u Jabučju, izgradnja vodovone mreže koja se naslanja na priključak za Ratkovac i koja treba da bude povezana sa regionalnim višenamenskim hidrosistemom “Stubo – Rovni”, a koja potom treba da bude nastavljena izgradnjom vodovodne mreže ka Pridvorici, Strmovu i Pepeljevcu…

Iz sektora opštih usluga javne uprave, prioritet jeste izgradnja seoske kućr u Pepeljevcu, koja se godinama provlači kroz budžet i planove, a koja nije ni započeta. Očekuje se da i ovi radovi konačno otpočnu tokom proleća.
Iz sektora saobraćaja i saobračajne infrastrukture, prioritet je ulaganje u periodično održavanje lokalnih nekategorisanih puteva na teritoriji lajkovačke opštine.

Iz sektora kulture jedna dobra vest, novac opredeljen preko EPS -a, odnosno “Kolubare”, biće opredeljen za završetak Radića i konaka Brene Mihailović u Vojnom krugu.

Iz sektora obrazovanja imamo dva prioriteta: Zaključkom Vlade dobili smo sredstva preko Kancelarije za javna ulaganja za renoviranje srednje škole i škole u Bajevcu, a pored ove dve škole prioritet je i izgradnja fiskulturne sale u školi u Jabučju.

Iz sektora energetike, u dogovoru i pregovorima smo sa Kancelarijom za javna ulaganja, a mi smo obezbedili lokaciju koja se nalazi između Doma zdravlja i vrtića, za izgradnju kotlarnice na bio masu, koja će grejati sve javne ustanove koje se nalaze u tom delu Lajkovca.

U svakom slučaju, u narednom periodu moramo se više potruditi i tražiti novac od Republike i od drugih organa koji su spremni da u tome učestvuju.

Takođe, još jedna bitna stvar, odvojili smo novac za sanaciju kapele u Jabučju, koja već decenijama nije dovršena i zub vremena je već uveliko načinje, tako da je u tu svrhu odvojeno milion dinara.

Deo sredstava odvojen je i za sanaciju i uređenje Doma u Ratkovcu, dva miliona dinara odvojeno je za uređenje grejanja u seoskim školama, odvojen je novac za projektovanje kanala na teritoriji lajkovačke opštine. Konačno ć biti uređeni glavni kanal i kanal koji prolazi pored “Elmonta” i pokušaćemo da preko Kancelaeije za javna ulaganja konkurišemo i da u narednom periodu uredimo i te najveće kanale u lajkovačkoj opštini. Pri tom se ne misli samo na čišćenje, nego na potpuno uređenje tih kanala, a kasnije i njihovu sanaciju sa kamenom i betonom.

Očekuje se u narednom periodu velika pomoć od Republike i nadležnih institucija!”

Related posts