MUŠKARCI, POSETITE UROLOGA!

Prošle sedmice, u Opštoj bolnici Valjevo, organizovani su preventivni urološki pregledi za sve zainteresovane muškarce. Preventivni urološki pregledi za mušku populaciju sprovođeni su svakodnevno u slobodnim terminima urološke ambulante. Muška populacija je imala priliku da uradi rektalni pregled prostate, kao i laboratorijsko testiranje PSA, dok je za mlađu mušku populaciju omogućen pregled testisa.

Za pet dana preventivnih uroloških pregleda pregledano je 30 muškaraca, a urađeno je 64 pregleda. Kod svih 30 muškaraca rađen je rektalni pregled prostate i upućeni su na PSA testiranje, a po potrebi je rađen eho testisa. Preventivni urološki pregledi imaju za cilj povećanje medicinske prosvećenosti muške populacije, prevashodno u kontekstu ranog prepoznavanja i lečenja karcinoma prostate i testisa. Najstariji muškarac koji je došao na preventivni pregled je 1941. godište, dok je najmlađi koji je iskoristio preventivni urološki pregled 2000. godište.

Specijalisti urologije su složni u stavu i poruci za mušku populaciju, a to je da se na vreme obrate lekarima, a i redovno rade samopregled kako bi sačuvali zdravlje i funkcionalnost uro-genitalnog trakta.

– Što se tiče zdravlja muškaraca, posebno iznad 45 godina života, vrlo je bitno što se akcija odvija. Ti ljudi su potencijalno najveći kandidati za oboljevanje, u prvom redu od karcinoma prostate koji je veoma zastupljen. Na žalost, a i u razgovoru sa drugim kolegama zaključak je da svest naših pacijenata još uvek nije na tom nivou da dolaze prvenstveno na preventivne preglede i njih kod urologa dovode najčešće simptomi i gornjeg i donjeg urinarnog trakta. To su noćno mokrenje, učestalo mokrenje i lošije izmokravanje…Skup simptoma u nekom vremenskom periodu je najčešće dovodi u urološku ambulantu. Iza ovih simptoma se mogu kriti i benigna oboljenja prostate najčešće u smislu adenoma prostate, ali i na žalsot karcinom prostate koji je u svojoj ranoj fazi potpuno asimptomatski. Nama kao urolozima je cilj da ga dijagnostikujemo u intraprostatičnoj fazi kada je samo lokalizovan na prostati i tada je potpuno izlečiv – naveo je dr Nebojša Pakević, specijalista urologije, koji je napomenuo da svako sa nekim naslednim faktorom oboljevanja treba da poseti urologa već nakon 40 godina života. On je dodao da je dobra ideja da se kod mlađih muškaraca isprati zdravlje testisa i otklone sumnje na karcinom testisa koji pogađa mlađu populaciju učestalije nego li stariju. Generalna preporuka osim redovnih preventivnih pregleda za zdravlje jeste i samopregled, a opšte preporuke spadaju pod zdrave stilove života, izbegavanje zasićenih masti, korišćenje likopena koji čini dobro urogenitalnom traktu, redovne fizičke i seksualne aktivnosti uz balans i umerenost, zaključak su specijaliste urologije.

Inače urološka ambulanta Službe urologije radi svakodnevno i ima maksimalnu popunjenost pregleda zakazanih putem IZIS-a. Preventivne urološke preglede od 19. do 23. novembra, obavljalo je četiri lekara specijaliste dr Nada Đurić, dr Radovan Mitrović, dr Zoran Đurić ( direktor OB Valjevo), dr Nebojša Pakević.

Related posts