PRATEĆI PROGRAM AKCIJE “STAZAMA KOLUBARSKE BITKE”

Svoj doprinos današnjoj planinarskoj, ali i kulturno – istorijskoj akciji republičkog karaktera, u organizaciji lajkovačkog PSD “Ćira”, “STAZAMA KOLUBARSKE BITKE”, daće u saradnji sa organizatorom i ovoga puta i Turistička organizacija opštine Lajkovac.

Njen doprios je u sadržini i tehničkoj podršci pratećeg programa, koji će učesnicima akcije pružiti komletan doživljaj i zaokružiti smisao akcije oživljavanjem sećanja na junake Kolubarske bitke i njen istorijski i vojno – strateški značaj, kao bitke koja se kao primerna izučavala na brojnim institutima i vojnim akademijama i bila tema brojnih stručnih radova.

Na stazi dugoj 16 kilometara, sa posebnim akcentom predviđeno je zadržavanje učesnika akcije kod spomen kosturnice u manastiru Ćelije, u koji su pohranjene kosti svih strana učesnika Kolubarske bitke i koja je upravo po tome jedinstven primer. U porti u Ćelijama učesnicima akcije biće priređen poseban prigodan program, kojim će učesnici biti upoznati sa istorijom ovog kraja i zbivanjima u Prvom svetskom ratu.

Početak programa planiran je oko 12:30 časova. Najpre će biti održan parastos učesnicima Kolubarske bitke, uz pratnju Crkveno varoškog hora “Sveti Sava” iz Lučana.

Čast za pozdravnu reč pripala je uglednom književniku Radovanu – Beli Markoviću.

Renomirana glumica Biljana Đurović će potom kazivati odlomak iz predstave “Nadežda Petrovic”.

Hor iz Lučana će ovom prilikom izvesti prigodne numere: Tamo daleko, Krece se lađa francuska, Ovo je Srbija, Heruvimska pesma, Tebe pojem, Pod sjajem zvezda…

Generalno, na svakm od planiranih mesta za zadržavanje učesnika akcije, biće svojevrstan prateći program, koji ima za cilj da oživi sećanja na učesnike Kolubarske bitke i istoriju tog vremena.

Related posts