REZIME SKUPŠTINSKOG ZASEDANJA

Novembarsko zasedanje lokalnog parlamenta ostaće zapamćeno po nedostatku diskusije, tako da je za dva sata trajanja sednice usvojeno 20 prilično važnih odluka. Na kraju sednice izostala su čak i uobičajena odbornička pitanja. Ako nije bilo ničega za kritiku i polemiku, odbornici su mogli bar nešto pohvaliti!? Tek nešto malo polemike bilo je oko procenta izvršenja budžeta, koji je za devetomesečni period ispostavilo se ipak viši nego nekih ranijih godina.

Iznenađujuću inertnost odbornika primetio je i Živorad Bojičić, predsednik SO -e Lajkovac, koji je ipak vidno zadovoljan, obraćajući se medijima po završetku sednice rekao:

” Ja sam očekivao da će ova sednica trajati do poslepodnevnih sati, ali videli ste da nije bilo diskusije, ili je sve bilo jasno iz onoga što su predlagači odluka obrazlagali, ili je jednostavno dan bio takav da ljudi nisu bili raspoloženi za diskusiju.

Mi u planu imamo još dve sednice do kraja godine. Prva naredna sednica Skupštine biće 1. decembra, a druga na kojoj treba da bude ispunjena zakonska obaveza usvajanja budžeta mora biti održana do 25. decembra.

Na današnjoj sednici zaista su bile interesantne tačke, koje su kvalitetno pripremljene, poput drugog rebalasa, izvršenja budžeta, Plana generalne regulacije i jednostavno nije bilo rasprave.

Ono što bih ja izdvojio, kada je u pitanju izvršenje budžeta, to je da je izvršenje prihoda u periodu januar – septembar bilo 63%, a izvršenje rashoda 43%, i kada su u pitanju kapitalne investicije. Ceneći sve okolnosti, do kraja budžetske godine moguče je očekivati izvršenje budžeta do 80%.

Što se tiče rebalansa budžeta, osnovni razlog je manji prihod od “rudarske rente”, od koje mi faktički finansiramo sve – od vantelesne oplodnje, preko prevoza đaka pa do kapitalnih investicija. Mi smo bili prinuđeni da određene planirane aktivnosti prepakujemo, neke ostavimo za sledeću godinu, imajući u vidu sve okolnosti (od toga da li su dobijene sve saglasnosti, da li bi mogle da budu završene do kraja godine), tako da te aktivnosti koje nebi mogle da budu završene čak i da se započnu, zbog procedure izdavanja građevinske dozvole – kao što je slučaj sa seoskom kućom u Pepeljevcu, prolongirane su za narednu godinu.

Šest izmena danas usvojenog Plana generalne regulacije praktično su omogućile izdavanje građevinskih dozvola za važne projekte poput reciklažnog centra, uređenja centralne zone, Sportsko – rekreativne zone, Vojnog kruga i izgradnje Agro – biznis centra, zatim nove saobraćajnice…Bez tih izmena, nove investicije nebi mogle da se započnu, niti bi mogle da se pribave za njih građevinske dozvole.”

Na narednoj sednici SO -e Lajkovac, koja će biti održana 1. decembra, naći će se paket tačaka iz oblasti lokalne poreske administracije, paket tačaka iz delokruga Odeljenja za imovinsko – pravne odnose (odluke koje nisu bile hitne za donošenje, pa je njima rasterećena današnja sednica, na kojoj su se morale naći prvenstveno one odluke čije je donošenje oročeno do 30. novembra), a do narednog zasedanja lokalnog parlamenta očekuje se i pozitivno mišljenje resornog ministarstva na Prostorni plan Lajkovca, kako bi se i on našao pred odbornicima, najavio je predsednik Skupštine.

Related posts