UREĐENJE KORITA KOLUBARE

Otpočeli su radovi na uređenju korita reke Kolubare. Ovo je druga faza, prošle godine započetog regulisanja korita reke Kolubare, sada na potezu od Jolića vodenice do starog gvozdenog mosta, u dužini od 300 metara. Radove vredne 19 miliona dinara izvodi valjevska “Erozija”. Po uzoru na radove izvedene u prvoj fazi, u nastavku biće uređene obe strane obale i popločane kamenom. Pored značajne estetke funkcije i sprečavanja erodiranja obale, ovi radovi bitno će doprineti prvenstveno zaštiti od poplava i razvoju turizma na ovom području.

Vremenske prilike idu na ruku započetim radovima, koji su trebali otpočeti koji mesec ranije, ali to nije bilo izvodljivo zbog složene administrativne procedure.

Prilikom otpočinjanja radova na uređenju korita reke Kolubare, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rekao da je opština Lajkovac, samo u ovom mesecu ugovorila poslove vredne preko sto miliona dinara i da je ovo jedan od tih ugovorenih poslova. Predsednik Živković je naglasio i da će se sa uređenjem korita reke Kolubare nastaviti i da će pojas od Jolića vodenice do starog gvozdenog mosta dobiti jedan sasvim novi izgled, da će to biti jedan sasvim novi deo na reci, znatno ulepšano omiljeno izletište Lajkovčana i ljudi iz okruženja.

Predsednik Živković je najavio i da je, u zavisnosti od budžeta za iduću godinu, u planu da se krene sa uređenjem bankina na obe strane, da se uredi jedno šetalište na levoj – lajkovačkoj strani, od starog gvozdenog do pepeljevačkog mosta, u dužini od hiljadu metara. Šetalište će biti popločano štampanim betonom i opremljeno pratećim mobilijarom, tako da će u narednim godinama Lajkovčani imati jedno potpuno novo izletište na reci Kolubari, kakvo i zaslužuju. Evidentno je, kaže, da u proteklih nekoliko godina reka Kolubara svakako svojim prirodnim ambijentom privlači ne samo Lajkovčane, već i ljude iz okruženja. Tako da će, pored Jolića vodenice, ovo biti prostor koji će se rado koristiti i koji će biti jedan ogroman turistički potencijal za lajkovačku opštinu, a svakako ovo je jedna od mera odbrane od poplava , samo korito reke biće drugačije regulisano , tako da ovaj posao ima višestruki značaj za opštinu Lajkovac, naglasio je Živković.

Nikola Jovanović, šef upravo otvorenog gradilišta je pojasnio, da se u ovoj fazi poslova radi nastavak zidane obaloutvrde, radi se zidanje na betonu sa fugovanjem i zaštitnim gredama koje stabilišu same kosine. Radovima, u ovoj fazi u dužini od 300 metara, ističe Jovanović, dobiće se lepši estetski izgled korita, obale će biti zaštićene od erodiranja i bitno će doprineti zaštiti od poplava u ovom delu, a posebni efekti ogledaju se u doprinosu razvoju turizma na ovom području.

Related posts