SVETSKI DAN BORBE PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI

U kalendaru zdravlja 14. novembar obeležabva se kao Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Dijabetes je najčešća nezarazna bolest u svetskoj populaciji, a komplikacije ove bolesti dodatno se nadovezuju na druge teške hronične bolesti i pogoršavaju ih. Najnoviji podaci govore da je u Srbiji trenutno od dijabetesa obolelo 700 hiljada ljudi, a od toga 90% boluje od dijabetesa tip 2, a ostalih 10% od šećerne bolesti po tipu 1.

Šef Odseka endokrinologije Opšte bolnice Valjevo dr Katarina Odanović i ove godine podseća na preporuke za lečenje i iznosi podatke o dijabetesu za Valjevo i pacijente koji se leče u Opštoj bolnici Valjevo:

“Ono što predstavlja poseban problem u oba tipa bolesti jesu komplikacije i zbog toga sve ono što mi kao lekari radimo u borbi protiv ove bolesti odnosi se na prevenciju. Prema podacima našeg Zavoda za javno zdravlje u 2016. registrovano je 67 novoobolelih pacijenata, u 2017. se beleži 63, a do kraja septembra ove godine registrovano je 55 pacijenata. Ono što posebno može da obraduje naše pacijente jesu novine u lečenju koje znatno podstiču aktivno učešće pacijenta u lečenju i olakšavaju vođenju dnevnika kontrole glikemija, bez kojih nema dobre saradnje sa lekarom. U svakodnevnom ambulantnom radu naglašavamo pacijentima važnost samokontrole i vođenja dnevnika. Sobzirom da im je sada omogućeno besplatno uzimanje tračica očekujem da će pacijenti dolaziti na kontrole sa urađenim dnevnim profilima glikemije. Dužnost lekara da za svakog pacijenta odabere najbolju terapiju i princip individualizacije za svakog pacijenta je ono što nam preporučuje svetska zdravstvena organizacija”, navela je dr Odanović, naglašavajući značaj edukacije pacijenata i njihovo aktivno učešće u lečenju, da kod kuće poslušaju savete lekara oko terapije, da se pridržavaju dijetetskog režima ishrane i da vode dnevnike glikemije.
Dr Odanović navodi da je drugi pozitivan pomak u lečenju dijabetesa jeste i to da svi insulini koji se koriste u svetu se nalaze i na našoj listi, a samim tim i u Opštoj bolnici u Valjevu.

Znači pacijenti potpuno besplatno dobijaju najsavremeniju insulinsku terapiju. Ono što će još obradovati pacijente jeste pojava dva nova leka iz različitih grupa za lečenje tipa 2 dijabetesa, čija primena može da odloži uvođenje insulinske terapije.

Ono što još uvek zabrinjava jeste podatak da se pacijenti ne pridržavaju terapija i preporuka, a samim tim sebe uvode u komplikacije. Tu je edukacija ključna i objašnjenje pacijentu o njegovoj ulozi u lečenju, naglašava dr Odanović.

Dr Odanović je osim insistiranja na saradnji i aktivnom učešću pacijenata u lečenju, podsetila na faktore rizika na koje se može uticati, a koji znatno poboljšavaju kvalitet života, pre svega prestanak pušenja, umerenost u ishrani i vežbanje, kao i promena stila života za rizičnu populaciju.

Related posts