POČINJE 11. REPASAŽ FEST

UB – Praznik amaterske pozorišne scene

Jedanaesti Repassage fest, međunarodna smotra koja okuplja najbolja amaterska pozorišta iz država nastalih na tlu bivše Jugoslavije, biće održan od 9. do 17. novembra u organizaciji Ustanove za kulturu i sport. U zvaničnom programu, za nagrade će se takmičiti šest predstava iz ovosezonske produkcije teatarskih trupa iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije, koja nakon nekoliko godina naučestvovanja, ponovo ima svog predstavnika na regionalnoj smotri amatera. Predstave se igraju na sceni Doma kulture sa početkom u 19,30 časova, a nakon izvođenja održava se Okrugli sto kritike u Klubu tog zdanja.

Umetničke domete 11. Repasaža ocenjivaće tročlani žiri u sastavu: Željko Hubač, drmaski pisac (predsednik), reditelj Milorad Milinković i glumac beogradskog Narodnog pozorišta Zoran Ćosić.

Takmičarski program u petak, 9. novembra otvara Teatar „Ivan Mazov Klime” iz Kavadarca sa predstavom „Pasivno pušenje”, u subotu će Kulturno društvo „Loški oder” iz Škofja Loke izvesti „Golog pijanistu ili malu noćnu muziku”, nedelja je rezervisana za predstavnike BiH, bujanovački Teatar „Fedra” i njihov komad „Zašto vuk ne pase travu”, u ponedeljak će se predstaviti Kazalište „Mika Živković” iz Retkovca sa „Blatnim dušama”, u utorak ansambl Kulturnog centra iz Kule sa „Rodoljupcima”, a nakon dana pauze, u četvrtak, 15. novembra, festivalska publika će moći da pogleda poslednju predstavu u zvaničnoj konkurenciji – „Mirovnu misiju” bjelopoljskog pozorišta.

Ovogodišnje izdanje međunarodne kulturne manifestacije zatvara se 17. novembra, svečanim proglašenjem najboljih ostvarenja i dodelom priznanja, dok će u čast pobednika, glumci Irfan Mensur, Boda Ninković i Dragan Petrović Pele izvesti hit predstavu „Hor bečkih dečaka”. Iste večeri, gramskoj umetnici Olgi Odanović biće uručena nagrada „Raša Plaović” koja joj je pripala za dve uloge – Matrjone u predstavi „Carstvo mraka” i Majke Jugovića u predstavi „Carstvo nebesko”. Nagradu zajednički dodeljuju Narodno pozorište iz Beograda i Opština Ub za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni.

Repasaž fest nije samo mesto okupljanja dramskih umetnika iz bivše Jugoslavije sa predstavama koje se nalaze u samom vrhu amaterskog teatarskog stvaralaštva u regionu, već i omaž dvojici velikana pozorišne umetnosti rođenih na Ubu: Radomiru Raši Plaoviću, nekada prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najboljih posleratnih srpskih dramskih pisaca. Imati jedan ovako prestižan festival je privilegija, ne samo zbog toga što predstavlja najviše domete pozorišnog amaterizma, već i priliku za svojevrsnu promociju Uba. Zbog toga je lokalna smouprava od samom početka generalni pokrovitelj manifestacije, a ove godine značajnu materijalnu potporu pružiće i kompanija „Dunav osiguranje”, filijala Valjevo.

novinar: Dragana Nedeljković

Related posts