DANAS U JOLIĆA VODENICI

Turistička organizacija opštine Lajkovac danas u Jolića vodenici organizuje “Izložbu akustičnih instrumenata etno muzike” i koreografiju “Hajdučki rastanak”.

Posetioci manifestacije će ovom prilikom moći da vide autentične narodne nošnje, stare narodne instrumente i da uživju u vrhunskom kulturno – umetničkom programu. Učestvuju prof. Petar Gojković, klarinetista, bend “Bogdan i Buca”, guslar Milutin Gvozdenović, Biljana Paunović, frulašica i drugi.

Program počinje u 16 časova, u Jolića vodenici u Lajkovcu.

U čuvenoj Jolića vodenici na reci Kolubari u Lajkovcu, po tradiciji održava se manifestacija “Hajdučki rastanak” i izložba akustičnih instrumenata etno muzike.

Organizator je Turistička organizacije opština lajkovac, a autor manifestacije je njen direktor Milutin Ranković. U režiji Milutina Rankovića “Hajdučki rastanak”se održava, gotovo deceniju i po, često baš na Mitrovdan, kako su to hajduci vekovima činili.

Mitrovdan je vekovima u narodu bio praznik na koji su se hajduci rastajali, pa je i do danas ostala izreka, “Mitrovdanak – hajdučki rastanak, Đurđev danak – hajdučki sastanak.” Turistička organizacija opštine Lajkovac i njen direktor Milutin Ranković, koji je autor ove manifestacije koja podseća na epska vremena hajduka i jataka i koja ima za cilj da privuče domaće i srane turiste i trajne kulturne i običajne vrednosti otrgne od zaborava, a koji je je sve to i započeo pre 14 godina.

Za mesto ovogodišnjeg “rastanka” odabrana je Jolića vodenica na reci Kolubari, a upravnik ovog starog zdanja, Milovan Bajić, poželeo je da se ubuduće baš tu redovno održava ova i njoj slične manifestacije, naročito posle restauriranja objekta.

Mitrovdan je u našem narodu bio dan kada su harambaše raspuštale svoje čete, pa su hajduci do Đurđevdana zimovali kod jataka, što je važilo kao nepisani zakon, koji se stolećima nije menjao, jer kako Vuk Karažić piše “Hajdučkoj reči, koja po pravilu nikada nije pogažena, ravna je bila Arnautska besa.” – kaže Milutin Ranković, i dodaje da hajduci nisu interesantni samo za Srbiju, u kojoj ih je svakako bilo, posebno u doba vladavine Otomanske imperije, već i za Crnu Goru, Bosnu, Hercegovinu, Hrvatsku i ceo Balkan, kao i Poljsku (primer je čuveni hajduk Janošik), Slovačku, prostore Ugarske i Austrijske carevine… Način njihovog života, odevanja, veštine koje su posedovali, ciklusi poezije koji su im posvećeni i muzika uz koju su opevani, svakako su inspirativni i savremenim piscima, koreografima, scenaristima, etnolozima, koji i jesu u obavezi da se sve to ne pretvori u kič, neukus i neuspešne replike, kako bi turistima bio ponuđen kvalitetan, sadržajan pa i edukativni program.

Osim toga Manifestacija je upisana u kalendar događaja TOS-a.

Related posts