NOVI MOMENTI BITKE ZA POVRATAK SUDA

Lajkovački Zavetnici, koji su pokrenuli inicijativu u vezi povratka suda u Lajkovac (ili bar sudećih dana), sticajem novonastalih okolnosti, prvog radnog dana naredne sedmice uputiće dopis predsedniku Skupštine opštine Lajkovac Živoradu Bojičiću, sa zahtevom da se formira pravni tim koji će učestvovati u javnoj raspravi, a u vezi najavljene reforme pravosudja.

“Mi nismo obećali, niti imamo te mogućnosti da sud vratimo u nasu opštinu, ali oni mogu,” kažu Zavetnici, pa obaveštavaju vlast da se neke druge lokalne samouprave bore da vrate državne institucije u svoje sredine.

Naime, najavljenom reformi pravosudja otvara se mogućnost da opštine koje su predhodnom reformom izgubile svoje opštinske sudove iste povrate, bilo kao sudske jedinice ili da se u istima organizuju sudeći dani.

Medju prvim opštinama dopis sa takvim zahtevom nadležnom ministarstvu uputila je Smederevska Palanka.

Zavetnici, kao inicijatori odluke u vezi povratka suda u Lajkovac, će već u ponedeljak uputiti dopis predsedniku Skupštine opštine Lajkovac Živoradu Bojičiću sa zahtevom da se formira pravni tim koji će učestvovati u javnoj raspravi, a u vezi najavljene reforme pravosudja.

Pravni tim koji bi eventualno bio formiran, u javnoj debati bi obrazložio zašto opština Lajkovac i njoj slične opštine treba da imaju sud u nekom prihvatljivom obliku i za ministarstvo, kao i za opštine, što bi poslužilo kao osnov zahteva za povratak suda.

Takodje, u tu svrhu Zavetnici pozivaju sve političke aktere na jedinstvo povodom ovog pitanja, koje je od opšteg interesa za lajkovačku opštinu i gradjane i u to ime su kažu spremni da sve raspoložive i u ovu svrhu iskoristive dopise upućene nadležnom ministarstvu ustupe opštinskoj vlasti, što će u mnogome pomoći da se opština Lajkovac izbori i vrati sud u Lajkovac.

Dopis Zavetnika i ideja o formiranju pravnog tima koji će učestvovati u javnoj raspravi, a u vezi najavljene reforme pravosudja, moglli bi se naći već na predstojećem novembarskom zasedanju lokalnog parlamenta, što je i cilj predaje dopisa upravo sada, kažu Zavetnici.

Related posts