POČINJE VAKCINACIJA PROTIV GRIPA

U lajkovačkom Domu zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcine su u Lajkovac stigle juče, a Dom zdravlja Lajkovac je ove godine dobio 400 doza. Kao i prethodnih godina, građani neće moći da prime vakcinu vikendom.

Potrebno je da se pacijenti prethodno jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i Pedijatrije.

Trovalentna vakcina sadrži sojeve gripa predviđene za ovu sezonu, za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest meseci.

Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su dijabetičari, pacijenti sa bolestima pluća, srca i krvnih sudova itd.).
Vakcinu ne mogu da prime osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.

Što se tiče trenda zainteresovanosti Lajkovčana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, on je na nekom standardnom nivou, bez većih odstupanja.

Prema preporuci Instituta „Batut“, vakcina je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite protiv gripa.

Related posts