KNJIŽEVNO VEČE GRADITELJA SVETA STVARNIJEG OD STVARNOG

U četvrtak, 18. oktobra od 19 sati, održaće se književno veče “Tragom Milana R. Simića” na kojoj će se lajkovačkoj javnosti predstaviti ugledni srpski esejista, publicista i književni kritičar iz Velike Plane, Milan R. Simić.

O knjigama Milana R. Simića i o književnom časopisu “Naš Trag”, govoriće mr Dušan Stojković.

Književno veče “Tragom Milana R. Simića” , u organizaciji Gradske biblioteke Lajkovac održaće se u Gradskoj kući u utorak 18. oktobra od 19 sati.

Jedan od naših poznatih satiričara, Milan R. Simić, poslednjih godina okrenuo se prozi. Posle tri romana, objavio je knjigu priča “Priručnik za buduće mučitelje i ubice”. Simić je dobitnik više prestižnih književnih priznanja, a u Velikoj Plani, gde živi i radi, uređuje časopis Naš trag.

A o svom stvaralačkom opusu Milan R. Simić između ostalog kaže: “Krug se zatvara, dakle vraćam se priči. Složeniji je to posao, samim tim i izazovniji. Ima vremena za romane, ionako ih je na stotine u godišnjoj produkciji. Mi smo nacija romanopisaca, ali kao da nam manjkaju dobri, stari pripovedači.

Potpuna prekretnica u mom stvaralaštvu nastaje posle čitanja Danila Kiša, tačnije “Grobnice za Borisa Davidoviča”.

Jedna drugačija slika o svetu u kome žive, postmodernistička parodija i alegorija, crnohumorna satira…U igri sa likovima, nekada su to izmaštana bića koja izgledaju kao čvrsti fakti stvarnosti, a nekada stvarni ljudi “sa imenom i prezimenom”, koje poznajemo i koji se umrežavaju u igrokaz literature. Moj naum je da izgradim svet stvarniji od stvarnog.”

Related posts