ZBOG VODE ZAVETNICI PISALI PREMIJERKI

Sadržaj obraćanja lajkovačkih Zavetnika premijerki Srbije Ani Brnabić, prenosimo u celosti:

“Poštovana,

Pozivamo Vas da u skladu sa svojim ovlašćenjima reagujete i uzmete u zaštitu građane opštine Lajkovac.
Naime, Opština Lajkovac i Opština Lazarevac su vlasnici izvorišta vode u Nepričavi.

Kako bi se rešilo snabdevanje vodom pomenute dve opštine, RB Kolubara je za potrebe istih osamdesetih godina izvršila izgradnju vodovoda u selu Nepričava.

Pomenuto selo se nalazi na teritoriji opštine Lajkovac.

Uređenje odnosa dve opštine, po pitanju vode je uređeno samupravnim sporazumom iz 1984. godine (šaljemo Vam u prilogu).

Pomenutim sporazumom na upravljanje, kako vodovodom tako i samim resursom, tj. vodom je dato komunalnim preduzećima pomenutih opština.

Pošto je 2014. godine nastao spor dva komunalna preduzeća koji se danas rešava pred nadležnim sudom, građani opštine Lajkovac su postali taoci pomenutog spora, evo vec cetvrtu godinu.

Zamislite da Vi zivite u sredini gde u toku dana nemate vodu po 10.sati i to tako cetiri godine. Svakoga dana, cetiri godine bez vode.

Svakodnevne višesatne restrikcije vode ugrožavaju osnovna prava građana, tj. pravo na osnovni životni resurs.

Takođe napominjemo da svakodnevne nestašice vode, sem što ugrožavaju zdravlje ljudi i životinja kao i materijalnih dobara građana naše opštine mogu prouzrokovati pojavu zaraznih bolesti u nedostatku lične higijene građana.

Na kraju želimo da Vas obavestimo da gore pomenuti vodovod snabdeva vodom osnovnu školu, srednju školu, dom zdravlja i vrtić i da usled spora dva komunalna preduzeća ovi objekti od velike važnosti su bez vode svakodnevno po 10. sati.

Nadamo se da možete zamisliti položaj pet stotina najmlađih naših sugrađana i kakvi su uslovi u prostorijama u kojima oni borave usled nemogućnosti redovnog održavanja istih.

Zahtevamo poštovanje presudeTrgovinskog suda u Valjevu iz koje se jasno vidi da je na neke načine KP u Lazarevcu ipak vršilo obustavu vode gradjanima opštine Lajkovac, kao i da presuda istog nalaže KP.u Lazarevcu da sa tom praksom prekine.

U nadi da ćete na ovu našu molbu reagovati i naš dopis UPUTITI nadležnim državnim organima sa preporukom HITNE reakcije, unapred zahvalni.

GG. Za slobodnu Srbiju – Zavetnici-
Radovan Ostojić “

Related posts