SVEČANA AKADEMIJA

U renoviranoj sali Kulturnog centra „Hadži Ruvim“, u prisustvu brojnih zvanica i uglednih gostiju, održana je svečana akademija povodom Dana opštine (16. septembar), Dana železničara (15. septembar) i Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu (17. septembar), koja je otpočela intoniranjem himne Bože pravde.

Ovom prilikom uručena su priznanja pojedincima koji su u prethodnih godinu dana doprineli napretku i promociji Lajkovca. Plakete i prigodne poklone dobili su: Milan Mišković, direktor RB „Kolubara“, za doprinos privrednom razvoju Lajkovca; Udruženje građana „Moja Bogovađa“ za izuzetan humanitarni rad i Momčilo Aleksandrić, student doktorskih studija u SAD, za izuzetan uspeh u oblasti klasične muzike i promociju Lajkovca u Srbiji i svetu.

Uvećanim junskim stipendijama za oko 35.000 dinara nagrađena su četiri najbolja studenta: Aleksandra Knežević, Petar Grozdanović, Dragana Pavlović i Iva Jovičić.

Zvanicama i građanima opštine Lajkovac obratio se predsednik opštine Andrija Živković, podsećajući na dva jubileja: stogodišnjicu izgradnje nove železničke pruge za javni saobraćaj na relaciji Lajkovac-Gornji Milanovac-Čačak i 110 godina od prolaska prvog voza kroz Lajkovac, od kada je sve do danas Lajkovac važan saobraćajni čvor.

U kulturno-umetničkom programu učestvovao je muzički trio „Amorozo“, koji čine profesorke Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva, lajkovački hor „Hadži Ruvim“ pod sigurnom dirigentskom palicom mr Uroša Stepanovića i višestruko nagrađivani učenici Srednje škole „17. septembar“, pod mentorstvom profesorke srpskog jezika i književnosti Vesne Mićić.

Članovi literarne, recitatorske i besedničke sekcije lajkovačke srednje škole interpretirali su odlomke iz dela slavnog sugrađanina Radovana Belog Markovića i besedili „Odu srpskom selu“. Upravo ovaj poetsko – duhovni program mladih, koji je emitovao energiju zdrave i snažne Srbije, oličenu u njenoj mladosti i zdravim naraštajima, sadržao je u sebi glavnu poruku, sa ciljem da u svima probudi osećanje rodoslova, protest protiv svakog zla i veru u Srbiju i njene zdrave iskonske korene koji se čuvaju u običnom, malom čoveku.

Prilično sofisticiran program svečane akademije povodom Dana opštine Lajkovac vodila je valjevska glumica Angelina Lukić.

Akademiji su prisustvovali načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević, predstavnici Grada Valjeva i susednih opština, Elektroprivrede Srbije, RB Kolubara, republičkih i opštinskih javnih preduzeća i ustanova.

Opština Lajkovac je uveče sugrađanima poklonila i pozorišnu predstavu „Savršeni kroj“ Vladimira Đurđevića, u kojoj igraju poznati srpski glumci Dragan Petrović Pele i Slobodan Boda Ninković.

Program obeležavanja Dana opštine nastavlja se večeras celovečernjim koncertom Ansambla za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ iz Valjeva. Nastupiće folklorni ansambl uz podršku narodnog orkestra i etno pevačka grupa. Koncert će se održati u Kulturnom centru „Hadži Ruvim“ od 20 časova.

Related posts