ODLUKE LOKALNOG PARLAMENTA

Na predlog Živorada Bojičića, predsednika SO – e Lajkovac, na početku 24. sednice Skupštine minutom ćutanja odata je pošta nedavno preminulom Ljubomiru Đukiću, koji je u više mandata bio potpredsednik Skupštine opštine Lajkovac.

Usledila je dopuna Dnevnog reda sa još dve tačke, na predlog predednika opštine Lajkovac Andrije Živkovića, vezane za korišćenje objekta Doma mladih.

Predsednik SO Lajkovac Živorad Bojičić kao najznačajnije odluke 24. sednice Skupštine opštine Lajkovac izdvojio je one vezane za poslovanje JP za upravljanje i korišćenje Regionalnim višenamenskim hidrosistemom Stubo Rovni „Kolubara“, kao i Zaključak za razmatranje i davanje mišljenja na Studiju unapređenja zaštite od voda u slivu reke Kolubare, za šta je zahtev podnelo republičko javno preduzeće „Srbijavode“.

“Iz izlaganja izvestioca, ovlašćenog predstavnika JP „Kolubara“, vidi se da je Opština Lajkovac u pogledu vodosnabdevanja jugozapadnog dela opštine na pravom putu. Ono što smo uradili u poslednjih 10 godina upravo daje vrlo bitne rezultate. Već na sledećoj, 25. sednici, bićemo u prilici da odbornicima iznesemo predlog rešenja o visini cene vode za deo Slovca, Ratkovac, deo Pridvorice i Markovu Crkvu. Krenućemo sa priključenjem građana tog dela naše opštine na vodovodni sistem Stubo-Rovni. Voda koju pijemo iz vodovodnog sistema „Nepričava“ je izuzetno visokog kvaliteta, ali je sporna cena i redovnost snabdevanja, što je veoma dobro poznato građanima Lajkovca. Smatram da je realno da u naredne četiri godine cela opština bude pokrivena primarnom i sekundarnom mrežom, uključujući i snabdevanje naseljenog mesta Jabučje kao velikog sela, na način na koji smo to pokrenuli pre dve godine, a to je snabdevanje iz arterskih bunara. Nama je i u Nepričavi neophodna izgradnja dva dubinska bunara jer vode nema dovoljno.”

Bojičić je govorio i o aktivnostima koje se posle 2014. godine sprovode na prevenciji i zaštiti od poplava:

“Vrlo su žive aktivnosti koje se nakon iskustva 2014. godine sprovode na uređenju glavnih kanala, koji su u nadležnosti Republike, ali i vodotokova: Kolubare, LJiga i Toplice. Primedbe odbornika koje smo čuli na sednici Skupštine odnose se upravo na ono što i mi tražimo od Republike već nekoliko godina, ali i pre poplava 2014. godine, a to je da se do kraja uradi regulacija reka LJig i Toplica. Na taj način bi se izbeglo direktno ugrožavanje Bogovađe, Ćelija i Lajkovca. Izgradnjom autoputa direktno je ugroženo naselje Bogovađa, na šta smo mi upozorili republička javna preduzeća još na početku izgradnje deonice Lajkovac-LJig, zahtevajući da se nedostaci otklone u hodu. Što se tiče brane u Markovoj Crkvi, ona doprinosi regulaciji, ali mi smo protiv rešenja predloženog Studijom kako ne bi omela normalan život stanovništva. Mi smo za treću varijantu, da se nalazi na granici Virovaca i Markove Crkve, jer je po nama najbezbolnija. Po tom rešenju neće biti ugrožena ni crkva, ni valjrica ni Sretenovića vodenica, a ni kuća Tomislava Sretenovića, čije bi imanje bilo poplavljeno drugom varijantom. Opština Lajkovac neće dozvoliti da se potopi crkva ni spomenici pod zaštitom države.”

Prema Izveštaju o izvršenju Odluke o budžetu za prvih šest meseci 2018. godine izvršenje je oko 30 %. Predsednik parlamenta Živorad Bojičić konstatuje da je to očekivano za ovaj period, a da će prava slika biti dobijena na kraju godine, prilikom usvajanja devetomesečnog budžeta i godišnjeg izveštaja.

Sa mesta predsednika Skupštine opštine Bojičić zaključuje da rukovodstvo opštine marljivo i predano radi i da se postupci javnih nabavki sprovode u skladu sa zakonom.

Osim što je usvojen Izveštaj o radu JP za upravljanje i korišćenje Regionalnim višenamenskim hidrosistemom Stubo Rovni „Kolubara“ za prošlu godinu, prihvaćene su i izmene i dopune Programa poslovanja za 2018.

Izdvajamo i da su odbornici usvojili Rešenje o davanju saglasnosti na Prve izmene i dopune Godišnjeg programa rada Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine LJig, Lajkovac i Mionica, kao i Predlog Odluke o izmenama Odluke o zajedničkom javnom pravobranilaštvu Grada Valjeva i opština Lajkovac, Mionica i Osečina.

Lokalni parlament je dao konačnu neophodnu saglasnost na upotrebu imena opštine Lajkovac u nazivu poljoprivredne (pčelarske) zadruge.

Usvojeno je i predloženo Rešenje o obrazovanju Komisije za dodelu naziva ulica na teritoriji opštine Lajkovac.
S obzirom da je PU “Leptirić” 3. septembra obavestila lokalnu samoupravu da je prestala njihova potreba za korišćenjem objekta Doma mladih, jer će novi objekat vrtića biti osposobljen do kraja septembra, stavljena je van snage Odluka o davanju na korišćenje objekta Doma mladih PU “Leptirić”.

Sa 18 glasova odbornika ZA i 9 glasova PROTIV, doneta je Odluka o pokretanju postupka za izdavanje u zakup objekta Doma mladih površine 302 metra kvadratna, po početnoj ceni od jednog evra po metru kvadratnom, javnim oglašavanjem i prikupljanjem ponuda.

Vladan Čolović, odbornik DS ocenio je Odluku o pokretanju postupka za izdavanje Doma mladih kao, kako je rekao “…primer potpune nebrige za buduće generacije”, primedbujući i na kompletnu proceduru oko izdavanja objekta Doma mladih, koji je namenski građen upravo za mlade. S obzirom da su, sasvim izvesno, budući korisnici već ušli u objekat Doma mladih i otpočeli sa neophodnom adaptacijom za potrebe televizije, odbornik Čolović je sa skupštinske govornice postavio pitanje, zašto onda izdavanje u zakup nije obavljeno direktnom pogodbom…

Nakon što je Dnevni red sednice iscrpljen, samo jedan odbornik postavio je jedno odborničko pitanje: Ranko Filipović, odbornik DSS oglasio se odborničkim pitanjem koje se odnosi na funkcionisanje gradsko – prigradskog autobuskog saobraćaja, u kontekstu, da li će prevoznici morati da poštuju novodonetu Odluku o autobuskim stajalištima, s obzirom da je doneta nakon potpisivanja ugovora o koncesiji i da li će izvršioci usluga poštovati utvrđenu satnicu polazaka autobusa, kako bi se učenici i radnici mogli uklopiti sa svojim obavezama!

Related posts