PLANINARSKA AKCIJA “MAKEDONIJA 2018”

Krajem avgusta i početkom septembra planinari lajkovačkog PSD “Ćira” boravili su u Ohridu, u Republici Makedoniji. Ovaj grad, koji se prostire na obali Ohridskog jezera, na nadmorskoj visini od 717 m, ima oko 43 000 stanovnika, a od 1980.-te godine, zbog izuzetne kulturne i istorijske zaostavštine je na listi Svetskih baština UNESKO-a.

Tokom višednevnog boravka i realizacije ove lepe akcije, planinari su bili smešteni u Ohridu, a obišli su puno toga. Planinarska akcija “MAKEDONIJA 2018” bila je vrlo sadržajna.

Lajkovački planinari su najpre pešačeći obišli kanjon, razgledali kanjon iz čamaca i obišli stari deo Skoplja.
Drugog dana akcije posetili su Galičicu i najvisi vrh Galičice u Makedoniji Magaro 2255mnv, a po završetku uspona na Galičicu usedio je i odlazak do Svetog Nauma.

Učestvovalo 40 planinara na stazi. Prelepi vidikovci na Ohridsko i Prespansko jezero, pravo uživanje…prepuni su utisaka lajkovački planinari.

Posle Galicčce , treći dan organizovano je noćno krstarenje Ohridskim jezerom i žurka na brodu.

Treći dan akcije bio je u znaku uspona na planinu Baba vrh Pelister 2601mnv. Duzina ove staze, kondiciono zahtevne je 27km. U ovom usponu učestvivalo je 22 planinara, a ostali učesnici akcije, koji nisu kondiciono spremni, obilazili su Ohrid, dok je jedan deo učesnika išao do Albanije, do grada Pogradec.

Četvrtog dana akcije, planinari su sa Ohrida krenuli u ranim jutarnjim satima ka planini Nidže u Grckoj. “Osećala se velika radost jer idemo da posetimo Kajmakčalan i odamo poštu našim precima. Put od 160 km i granice se otegao. Po dolasku u ski centar Voras krećemo ka jednoj od naših svetinja. Posle 20 minuta, kiša nas stavlja na iskušenje. Na stazi srećemo Kraljevčane i tri srpska sveštenika. Izlazimo na vrh. Obilazimo crkvu i prisustvujemo parastosu izginulim junacima. Posebno osećanje tih 20 minuta. Bilo je veličanstveno i na kraju svih 50 do 60 učesnika pevaju “Tamo daleko “, kaže inpresionirano za portal LAJKOVAC NA DLANU, u ime lajkovačkih planinara, Vladan Jakovljević.

Petog dana akcije usledio je polazak planinara sa Ohrida, obilazak Struge a potom i manastira Svetog Jovana Bihorskog.

Na ovoj akciji učestvovalo je 48 planinara, članova PSD “Ćira” Lajkovac koji su se, kažu, prezadovoljni vratili svojim domovima.

Related posts