DANI VODENICA 2018

U nedelju 15.-og jula sa početkom u 19 časova u Lajkovcu, kod Jolića vodenice na reci Kolubari, biće otvorena tradicionalna manifestacija “Dani vodenica”. Umetničko veče i multimedijalni program, u kome učestvuju Bora Bojić – pevač narodne muzike, Vesna Karakaš – akademska slikarka i drugi.U okviru programa manifestacije biće i održana promocija knjige “Crkva i parohijski život u selu Vreoci” autora Nebojše Đokića, Ane Kostić- Đokić i Zorana Antonijevića.

Ovogodišnji “Dani vodenica” traju šest dana, od 15. – 20. jula.

Milutin Ranković, direktor lajkovačke Turističke organizacije pojasnio je detalje manifestacije:
“Da napomenemo, da ovo nije Sabor i slava vodeničara koji se održavaju na Malu Gospojinu, već multimedijalna promotivna manifestacija koja ima za cilj da sačuva vodenice kao važan segmet našeg kulturološkog nasledja. Ovu manifestaciju, u ovom terminu, u svoj kalendar uvrstila je Turistička organizacija Srbije.
Manifestacija će biti otvorena u 19 časova, jer se vodilo računa da se u prepodnevnim časovima toga dana odrzava i manifestacija “Kosidba na Rajcu”, a da je u 17 časova finale svetskog prvenstva u fudbalu.

Dani vodenica biće otvoreni umetničkom večeri u samoj Jolića vodenici na Kolubari, a učestvovaće Bora Bojić, izvođač narodne muzike, dr Nebojša Đokic, mr Ana Kostić i Zoran Antonijević, koji će promovisati knjigu “Crkva i parohijski život sela Vreoci” koja je od znacaja ne samo za promociju turizma u kolubarskoj Šumadiji i medjuopstinsku saradnju Lazarevca i Lajkovca, već je i od nacionalnog znacaja. Učestvuju takodje i general u penziji Jordan Mirkovic, koji će govoriti svoje stihove posvećene Kolubari, kao i o značaju Strmova, Ćelija, Stepanja i Nepričave u srednjem veku, Lajkovčanka Snežana Jovanović priredice izložbu svojih slika, a izlagaće i Vesna Karakaš zaslužni umetnik Srbije i slikari iz zemlje i inostranstva.

Program priredjuje Turisticka organizacija, a domaćin večeri je MIlovan Laka Bajić, upravnik Jolića vodenice.
Ostalih pet dana manifestacije, Turistička organizacija radiće na intezivnom marketingu i posetama videnicama na Kolubari i Toplici. Svi koji žele da na kreativan način doprinesu promociji vodenica i imaju svoje programe koje žele da realizuju tokom manifestacije, sa predlogom se mogu obratiti Milovanu Bajiću, upravniku Jolića vodenice, a Turistička organizacija biće tehnička i propagandna podrška.”

“Dani vodenica” su doprinos Turističke organizacije programu manifestacije “Dani Lajkovca.”

Related posts