MILUTIN NA 212. GODIŠNJICI BOJA NA MIŠARU

Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije opštine Lajkovac, tradicionalno, po pozivu, prisustvovao je obeležavanju godišnjice Boja na Mišaru. Obeležavanju 212. -te godišnjice slavnog boja prisustvovali su i vence na spomenik položili predstavnici Vlade Republike Srbije, Grada Šapca, pripadnici Vojske Srbije i udruženja građana koja neguju sećanje na oslobodilačke ratove.

Parastos palima u Boju na Mišaru služio je Vladika šabački Lavrentije.
Boj na Mišaru, 13. avgusta 1806. godine i pobeda u tom boju. predstavlja jednu od najznačajnijih pobeda u istoriji srpskog naroda.

Ovogodišnje Mišarske svečanosti počele su Predmišarskom večeri u Trbušcu. Slikarska kolonija „Mišar 2018“ , a u dvorištu osnovne škole u Mišaru organizovana je Dečja radionica Biblioteke šabačke. Otvorena je izložba slika Dragiše Marsenića u galeriji na Mišaru i odigrana fudbalska utakmica između veterana FK „Karađorđe“ i veterana reprezentacije Srbije.

Bogat program obeleževanja Mišarskih svečanosti upotpunili su koncert KUD „Abrašević“, Bazar starih i umetničkih zanata i koncert Narodnog ansambla „Tandrčak“.

Pored državne ceremonije i svečane akademije „I sve je Mišar“ koje su upriličene u Mišaru, Omladinsko pozorište „Vožd“ izvelo je dve predstave, od koji je jedna, „Čudo u Šarganu“, premijerno izvedena u čast mišarskih junaka.

Related posts