PREDSEDNIK O VODOSNABDEVANJU I RADNOM LETU

Na današnjoj sednici Opštinskog veća našle su se uglavnom odluke tehničke prirode, u sklopu priprema za predstojeće zasedanje lokalnog parlamenta, poslednje pred letnju pauzu, koje je planirano za kraj naredne sedmice Na predstojećem zasedanju lokalnog parlamenta biće i prvi rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta.

Od odluka usvojenih na današnjoj sednici veća izdvaja se odluka o raspisivanju Konkursa za Posebne programe u oblasti sporta, za sredstva u iznosu od 300 000,00 dinara. Konkurs će biti objavljen na opštinskom sajtu i na lazarevačkom radiju KISS.
Na uobičajenoj komferenciji za novinare, nakon sednice veća, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, u svom obraćanju novinarima, najviše pažnje posvetio je aktuelnim problemima sa vodosnabdevanjem, posebno u višim delovima, koji građane lajkovačke opštine, kako je napomenuo, muče poslednjih deset do petnaest godina:

“Najkritičnije je u delu Lajkovca oko škole, vrtića i hale, Rubribreza, Selo Lajkovac i Ćelije. Popravkom podstanice i remontovanjem pumpi, mi smo u poslednjih mesec dana donekle rešili problem vodosnabdevanja Sela Lajkovca, tako da i viši delovi Sela Lajkovca imaju vodu i kada je pritisak smanjen, ali je ostao problem sa drugim pomenutim kritičnim delovima, posebno oko hale, Rubribreza i Ćelije.

Prošle nedelje smo imali sastanak sa rukovodstvom našeg komunalnog preduzeća i dogovoreno je da do kraja juna bude remontovana podstanica u Vojnom krugu, gde su se usled nemarnosti i neodržavanja u proteklom periodu pumpe pokvarile, tako da će pred leto i taj problem biti rešen, čime će i ti viši delovi oko hale imati vodu u kritičnom letnjem periodu.
U toku juna biće obavljen tehnički prijem za podstanicu koja je urađena u Rubribrezi, tako da će i problem vodosnabdevanja Rubribreze biti rešen.

Načelno, nadam se da u letnjem periodu i kada bude smanjenja pritiska, nećemo imati problema sa vodosnabdevanjem tih do sada kritičnih viših delova.

Ono što predstoji u narednom periodu, jeste da rešimo trajnije problem sa vodom. Mi smo protekle i ove sedmice, gotovo svakodnevno, imali sastanke sa rukovodstvom GO Lazarerevac i predstavnicima lazarevačkog komunalnog preduzeća i trudimo se da nađemo neki zajednički jezik i rešenje zajedničkog problema po pitanju vode.
Ono što građani treba da znaju, jeste činjenica da vodovodni sistem u Nepričavi nije održavan poslednje blizu dve decenije, da u njega nije ulagano, on je došao do takve pozicije da je pri izdisaju i da više ne moše da izdrži potrebe stanovnika ni Lajkovca ni Lazarevca i ako se nešto ne uradi u letnjim mesecima, imaćemo problem, ne samo smanjenja pritiska, koji će biti rešen podstanicama, nego ćemo imati problem i sa restrikcijama, ne samo Lajkovac, nego i Lazarevac.
Tu smo da zajedno rešimo taj problem, da odvojimo novčana sredstva ako je pravno moguće, da rešimo problem i da zajedničkim snagama bar jedan bunar osposobimo ili izgradimo novi bunar u Nepričavi, gde će obe opštine proporcijalno učestvovati, kako bi leto dočekali spremni.

Ono što može da raduje obe opštine jeste ono što je obećano početkom godine, a to je da je država stala iza projekta “Stubo-Rovni” i već je Ministarstvo građevine raspisalo konkurs i objavljen je tender za projektovanje tehničke dokumentacije za cevovod koji će ići od Oštrikovca ka Lajkovcu. Projekcije su da se ta dokumentacija završi već do kraja ove godine i da se u narednoj krene u izgradnju tog cevovoda, kako bi trajno rešili problem vodosnabdevanja i Lajkovca i Lazarevca. Do tada moramo naći neki zajednički jezik, jer je to interes i Lajkovca i Lazerevca, kako bi prevazišli ovaj problem, koji se tiče vode”.

Predsednik Živković je najavio, da Lajkovac nakon predstojeće sednice Skupštine očekuje jedno radno leto, po čemu će se Lajkovac bitno izdvajati od susednih opština, u kojima se ni blizu ne radi u toj meri. Samo do kraja aprila, lajkovačka opština imala je preko 60 javnih nabavki, dok su dve susedne opštine Ljig i Mionica zajedno imale svega pet raspisanih javnih nabavki. “To donekle govori o tome koliko se radi u opštini Lajkovac, a da li je to vidljivo ili nije, to je na građanima da procene. Ono što očekuje građane u letnjem periodu jeste, pre svega početak uređenja samog centra Lajkovca: uređenje platoa ispred opštine, izmeštanje Zelene pijace u Vojni krug, a na tom mestu će biti park koji Lajkovcu nedostaje, konačno popločavanje granitom šetališne zone i ja očekujem da tamo do sredine septembra, zapravo do Dana opštine te radove završimo.”

Leto će biti i u znaku rešavanja problema vodosnabdevanja seoskog područja, najavio je predsednik Živković: “Zajedničkim snagama i sredstvima RB Kolubara i opštine Lajkovac otpočeće izgradnja primarnog voda za Jabučje (Kolubara 30, opština 20 miliona dinara). Time će biti rešen problem vodosnabdevanja Donjeg kraja, Gaja i jednog užeg dela Centra, da bi se u narednoj godini krenulo ka Višu i Gornjem kraju Jabučja. Takođe, očekuje se raspisivanje javne nabavke za nastavak mreže od Ratkovca ka Strmovu i Pepeljevcu i ono što svakako najviše interesuje meštane seoskog područja jeste početak asfaltiranja seoske mreže puteva, za šta je izdvojeno 30 miliona dinara. Ako sve bude teklo po planu, do početka septembra biće urađeni svi planirani seoski putevi i sve planirano u užem centru Lajkovcu.”

Related posts