DRUGI TIJANIN POHOD NA DIVČIBARE

Danas je organizovan planinarski pohod na Divčibare, kao poslednja želja mlade Beograđanke, Tijane Stojanović koja je preminula nakon transplatacije pluća, a koja je htela da na Divčibarama organizuje planinarski pohod u čast nepoznatog donora od koga je dobila pluća.

Mladoj Sandri Živković iz Knjaževca, oboleloj od cistične fibroze, transplantacija pluća omogućila je da nastavi život. Međutim, njena drugarica Tijana koja je bolovala od iste bolesti, preminula je 7 meseci nakon operacije. Sandra je u njenu čast inicirala“Tijanin pohod na Divčibare” kako bi joj ispunila poslednju želju.

“Imale smo istu bolest, moja operacija je prošla uspešno, ali Tijana je preminula 7 meseci nakon transplatacije. Dogovorile smo se da planinarsku akciju u čast naših donora napravimo na proleće i zajedno smo se radovale tome. Tužna sam što ona nije sa nama, ali sam ponosna što ćemo se mi penjati za nju i bar na ovaj način pokušati da ispunimo Tijaninu poslednju želju. Pored Tijanine želje da organizuje planinarski pohod, akcija ima za cilj širenje svesti o značaju zaveštanja organa i potpisivanju donorskih kartica, jer jedna takva kartica je i meni spasila život” kaže Sandra Živković.

Tijanin pohod na Divčibare organizovali su PSD Magleš iz Valjeva, Udruženje CF Srbija iz Beograda i Udruženje Dobri ljudi iz Valjeva. Pokrovitelj je Grad Valjevo. Realiyovane su dve kružne staze. Za planinare do Velikog Maljena preko Kraljevog stola u dužini od 15 km. i kraća za rekreativce do Velikog brda u dužini od 5 km. Učesnici su birali stazu kojom će ići. Duža staza – Veliki Maljen sa prelazom preko dve reke : Manastirice i Crne Kamenice – oko 5 sati pešačenja. Kraća stazi bila je dom – Veliko brdo – oko 2,5 do 3 sata.

Planinarsko društvo Ćira Lajkovac je sa 49 učesnika bilo najmasovnije društvo na akciji sa oko 250 učesnika. Posebno ohrabruje činjenica da su deo Ćirine ekipe činila deca školskog uzrasta.

Može se reći, da je za lajkovačke planinare mesec jun prepun aktivnosti. Pored akcije na Divčibarama, biciklistička sekcija je u nedelju 3 juna išla na Gibanicijadu u Ašanju ( predjeno oko 150km) . U periodu 1 do 3 juna nekoliko članova društva učestvovalo je na raftingu na Limu sa prijateljima iz rafting kluba MRI Lajkovac.

Related posts