ODLUKE VEĆA

U susret predstojećem zasedanju Skupštine, koje je zakazano za četvrtak 10. maj sa početkom u 9 časova, održana je poslednja u nizu pripremnih sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac. Većina usvojenih odluka na ovoj sednici veća dobiće svoju konačnu verifikaciju na predstojećem zasedanju lokalnog parlamenta.

Opštinska vlada je dala zeleno svetlo nacrtu Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2018.-2022. godine.Usvajanjem četvorogodišnjeg LAP-a, omogućeno je da se u budućnosti stvore što optimalniji uslovi za život romske populacije finansiranjem od strane opštine, ali i otvoranjem mogućnosti konkurisanja za sredstva evropskih fondova. Akcenat je na uređenju komunalne infrastrukture, poput postavljanja dva mini trafoa u naseljima Dubrava i Trebeži, kao i puta kroz romsko naselje.U osnovi, cilj je da se uredi infrastruktura kao i u drugim naseljima.

“To da koordinator Nikola Josipović dobro radi svoj posao, potvrđuje i činjenica da se u ovom dokumentu našlo sve što nedostaje a bitno je za bolji život romske populacije”, rekao je Andija Živković predsednik opštine Lajkovac, naglašavajuči da Romi čine značajan deo populacije lajkovačke opštine.

Odlukom veća, utvrđen je minimalni iznos od hiljadu dinara za tekuće održavanje zgrada, za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrada i minimalni iznos naknade za rad prinudno postavljenog profesionalnog upravnika na teritoriji opštine Lajkovac. “Minimalni iznos je utvrđen na osnovu prosečne plate u lajkovačkoj opštini, koja je među najvišima u Srbiji i iznosi 64 000,00 dinara.To je otprilike približan iznos koji su stanari 20.-tak zgrada u Lajkovcu i do sada plaćali i taj iznos će se zasigurno vremenom i povećavati,” pojasnio je ovu odluku predsednik Živković.

Formalno i tehnički kompletirane su odluke o davanju na korišćenje objekata sportske infrastrukture Ustanovi za sport i omladinu.

Na koferenciji za novinare, nakon sednice veća, predsednik Andrija Živković govorio je o završetku bazena, vodosnabdevanju i izgradnji obilaznice.

Upravo je potpisan ugovor sa RB “Kolubara” za 55 miliona dinara koji će biti upotrebljeni za nedostajuću kotlarnicu i trafo za potrebe bazena. Sledi procedura oko njihove nabavke, a potom i neophodni radovi, koji bi trebali da budu završeni do kraja godine. Po svemu sudeći, realno bi bilo očekivati da će bazen u Lajkovcu iduće godine biti u funkciji.

Rešenje problema vodosnabdevanja i izgradnja obilaznice su, po rečima predsednika Živkovića, prioritetni u narednom periodu, kada je reč o kapitalnim investicijima.

Završetak projektne dokumentacije, koju bi i resorno ministarstvo vrlo izgledno moglo da finansira i time opštini uštedi pet miliona dinara, i izgradnja cevovoda do Oštrikovca, sasvim izvesno mogli bi u idućoj godini da konačno reše problem vodosnabdevanja i omoguće redovnu i jeftiniju vodu.

Ministarka Zorana Mihailović podržala je izgradnju obilaznice oko Lajkovca u dužini od 7,2 kilometra, uprkos činjenici da veliki broj gradova i opština u blizini Auto – puta takođe želi izgradnju obilaznice. Za izgradnju obilaznice oko Lajkovca treba 700 miliona, a za projektnu dokumentaciju 30 miliona dinara.Opština Lajkovac je izrazila spremnost da učestvuje u izgradnji obilaznice, a realno je očekivati da se u saradnji sa resornim ministarstvom i putem konkursa za infrastrukturu lokalnim samoupravama olakša put do obilaznice, čija bi izgradnja mogla otpočeti naredne ili 2020.-te godine.

Related posts