ORDEN SVETOG VLADIKE NIKOLAJA BELOM

Na Svetosavskoj akademiji u Lajkovcu episkop valjevski Milutin odlikovao je poznatog književnika Radovana Belog Markovića Ordenom Svetog vladike Nikolaja. Marković je bio i besednik na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u organizaciji Gradske biblioteke Lajkovac, koja je održana u prepunoj svečanoj sali Gradske kuće.

U ime NJegovog preosveštenstva vladike Milutina priznanje je uručio arhijerejski zamenik, protonamesnik Filip Jakovljević. „Proza je najbolje sredstvo za uticaj na um, srce i savest čoveka. To Bog daje da bi pomogao ljudima da im život bude lakši i lepši. Zato što nam život upravo takvim čini, Eparhija valjevska na čelu sa Preosvećenim vladikom Milutinom dodeljuje najviše priznanje – Orden Svetog vladike Nikolaja književniku Radovanu Belom Markoviću“, rekao je protonamesnik Filip Jakovljević uručujući odlikovanje.

Beli Marković je u svojoj besedi najviše pažnje posvetio književnom stvaralaštvu Svetoga Save, podsećajući na Hilandarsku povelju, Savin Nokamonan, Karejski tipik, Hilandarski tipik, Studenički tipik, Životopis Nemanjin. Neki od njih nemaju prvenstveno literarnu prirodu, već liturgijsku, pravnu, normativnu i dokumentarnu, ali nisu lišeni književnih osobina, naglasio je Marković.

– Kao izuzetna i kod Srba jedinstvena ličnost, Sveti Sava više od osam vekova poučava, teši i opominje, s tim što se u svetovnom i crkvenom životu vazda, a pogotovo danas, umnožavaju pitanja na koja srpski narod od Svetog Save očekuje odgovore, pošto svako oseća da je viševekovni put kojim idemo upravo on označio. Najposle, posmatrajući našu prošlost, vidi se jasno kako se o srpskoj samostalnosti Svetog Save zamisao odražava kroz sve mene i događaje kao glavno, osnovno opredeljenje u našoj sudbini. Jer Savine zamisli, njegov otpor tuđinskim uticajima, njegova borba za duhovnu i nacionalnu samostalnost su glavna srpska uporišta, a njegov lik, ne samo sa školske ikone, svakog verujućeg čoveka iznutra ozaruje i ukrepljuje u nadeždi da će jedino obožen pretrajati, uprkos zlom dobu i svakoj pagubi.
U završnici podužeg izlaganja lajkovački i srpski književnik zapitao se koliko je svetosavskog ostalo u nama i kakva je sudbina srpskog naroda i Srbije. »Po svetosavskom sentu grede li srpsko pleme, rasipa li se putujući kroz sumračno vreme, i da li će nas dostati, e da bi sačuvali Otačestvo na zemlji i u istoriji?»

Na Svetosavskoj akademiji u Lajkovcu govorili su i protojerej–stavrofor Tomislav Matić, direktorka lajkovačke biblioteke Biljana Bogdanović i veroučiteljica Neda Nestorović, dok su u programu učestvovali Hor „Hadži Ruvim“, učenici osnovnih škola „Mile Dubljević“ i „Dimitrije Tucović“i recitatorka Jelena Lončar. Kroz duhovno veče vodio je magistar Daren Milivojević iz Gradske biblioteke Lajkovac.

Related posts