OLIMPIJSKI ČAS

U utorak je u Hali sportova Lajkovac održan sportsko-edukativni program „Olimpijski čas“, koji organizuje Olimpijski komitet Srbije. Manifestaciju su otvorili potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, izvršni direktor „Grupe 484“ Vladimir Petronijević i reprezentativka Srbije u streljaštvu Andrea Arsović. U različitim i vrlo interesantnim igrama učestvovalo je oko 200 učenika OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca sa izdvojenim odeljenjima, uključujući decu migranata iz Centra za azil u Bogovađi. Akcija se organizuje širom Srbije, u poslednje četiri godine organizovana je u 60 gradova.
„U druženju sa decom različitog uzrasta promovišu se osnovne vrednosti olimpizma, a pre svega ferplej, poštovanje sebe i protivnika, razvijanje tela i duha… Kroz ovu akciju inspirišemo decu da se bave sportom, da se raduju igrama, a da možda jednog dana iz toga proistekne vrhunski sportski rezultat. Osmišljena je u saradnji sa „Grupom 484“ jer puno migranata prolazi kroz našu zemlju. Uključivanje dece koja su ostala na ovim prostorima u osnovne aktivnosti našeg društva vrlo je značajna, to podržava i Međunarodni olimpijski komitet, koji je uvrstio i posebnu grupu migranata za učešće na Olimpijskim igrama. Sve to zajedno ima izuzetnu vrednost i novi kvalitet u našem društvu“, izjavio je Žarko Zečević.
Evropska prvakinja u gađanju vazdušnom puškom, dvostruki pobednik Svetskog kupa i učesnik Olimpijade u Riju Andrea Arsović istakla je zadovoljstvo što se kroz ovaj program deca motivišu na bavljenje sportom, što se promovišu vrednosti olimpizma, kao i što to može učiniti svojim primerom. „Pokušaću da im ukažem kako da slede sebe kroz život i kako da im prave vrednosti budu na prvom mestu. Drago mi je što Olimpijski komitet podržava i manje gradove pa su zahvaljujući tome uključena i deca koja nemaju kontakt sa svim sportovima, jer ih nema u njihovim gradovima.“
Nevladina organizacija „Grupa 484“ od ranije je uključena u aktivnosti azila za migrante u Bogovađi i dobro je upoznata sa naporima opštine Lajkovac i osnovne škole da se migranti uključe u društveni život zajednice, tako da je sa zadovoljstvom prihvatila da se Olimpijski čas održi u Lajkovcu. „Igra i sport su najbolji način da se deca i mladi povežu, da prihvatimo da su različitosti bogatstvo, da donose našem društvu mnogo više nego što mislimo“, rekao je Vladimir Petronijević. Program „Olimpijski čas“ sastoji se iz nekoliko obrazovnih interaktivnih radionica namenjenih različitim uzrastima učenika osnovne škole: „Olimpijsko igralište“, „Tribina sa sportistom“, „Olimpijska priča“ i „TreninGO“ radionica.

Related posts