OBELEŽEN DAN OPŠTINE

Svečanom akademijom u Gradskoj kući obeležen je 16. septembar, Dan opštine Lajkovac, po prvi put po novom konceptu, koji se pokazao uspešnim.Tri važna septembarska dešavanja u istoriji varoši, svakako zaslužuju poseban tretman upriličen po prvi put ove godine.

Na svečanoj akademiji u Gradskoj kući, predsednik Opštine Andrija Živković uručio je plakete najboljim studentima-opštinskim stipendistima, osnovcima i srednjoškolcima koji su osvojili nagrade na republičkim takmičenjima i pripadnicima Vatrogasno-spasilačke jedinice Lajkovac.

Najbolji učenici nagrađeni su sa po 10.000 dinara, dok je najboljim studentima uvećana junska stipendija za 50 odsto.

Obraćajući se brojnim zvanicama i sugrađanima, predsednik Živković je rekao da Lajkovac obeležava tri vezana datuma značajna za razvoj mesta: Dan železničara (15. septembar), Dan opštine (16. septembar) i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu (17. septembar): “Za Lajkovčane ovo nisu samo istorijski datumi već nauk za čitavu budućnost. Da bismo znali da li smo na dobrom putu, moramo znati odakle smo krenuli i gde želimo da stignemo. Zato opština Lajkovac koristi ovaj povod da oda prošlost počasti, prikaže rezultate u sadašnjosti i ukaže na pravce razvoja u budućnosti. Lajkovac je u prošlosti bio glavni železnički čvor, danas postajemo svedoci istorije koja se ponavlja – Lajkovac postaje glavni drumski čvor. Saobraćajna petlja u Nepričavi, koja vodi na autoput Beograd – Jadran, naš je izlaz u svetlu budućnost. Infrastrukturni projekti kao što su: sportski kompleks, nova zgrada Predškolske ustanove „Leptirić“, škola u Jabučju, glavna ulica u Lajkovcu, izgradnja zatvorenog bazena, kanalizaciona mreža u selima, izgradnja obilaznice… dokazuju da se savremeni Lajkovac za tako važnu ulogu uveliko priprema. Međutim, moram biti iskren i priznati da ništa od navedenog neće imati smisla za naše građane ako ne rešimo problem vodosnabdevanja, koji je decenijama „rak rana“ Lajkovca. Regionalni vodovodni sistem „Stubo Rovni“ za nas predstavlja svetlo na kraju tunela. Razvoj Lajkovca još uvek ne možemo zamisliti bez eksploatacije rudnog bogatstva na našoj teritoriji i privredne saradnje opštine sa najvećim srpskim gigantom u oblasti energetike RB „Kolubarom“. Prvenstveni cilj te saradnje jeste kvalitetna i potpuna infrastrukturna opremljenost naše opštine, koja će zadovoljiti potrebe privrednog i sveukupnog razvoja Lajkovca u budućnosti,” rekao je predsednik Andrija Živković.

Plakete opštine Lajkovac i novčane nagrade za uspehe na republičkim takmičenjima dobili su: Nemanja Pavlović iz OŠ „Mile Dubljević“ za treće mesto iz matematike, Sava Radovanović iz iste škole za treće mesto iz književnosti, Milica Petrović iz Srednje škole „17. septembar“ za drugo mesto iz poslovne informatike i Tamara Bajić za drugo mesto na Republičkom takmičenju iz računovodstva.

Među studentima ove godine nagrađeni su Marijana Dobrosavljević sa Rudarsko-geološkog fakulteta i Dragana Radivojević sa Visoke škole strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije.

Plaketa Vatrogasno-spasilačkoj jedinici Lajkovac pripala je za izuzetnu hrabrost, požrtvovanost i solidarnost u situacijama rizičnim po imovinu i život građana opštine.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Hor Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac, Trio klasične muzike „Amoroso“ koji čine profesorke Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva i glumica Angelina Lukić.

Related posts