CURI AMONIJAK

U Hladnjači “Fruvela” u Lajkovcu, od sinoć curi amonijak. Vatrogasci su angažovani na obaranju amonijaka neprestano. Ovakva situacija potrajaće dok se amonijak ne istoči, od strane ovlašćene kuće. Procena je da je reč o nešto preko 10 tona   amonijaka, a sam proces istakanja odvija se veoma sporo i prilično je skup i složen. Hemijski akcident preti Lajkovcu, posebno na ovako visokim temperaturama.

Ostaje nada, da će nadležni reagovati mudro i da će neželjene posledice biti izbegnute. Po svemu sudeći, istakanje amonijaka biće završeno sutra.

Rukovodstvo opštine Lajkovac aktivno je uključeno u rešavanje ovog problema. Načelnici Sektora za vanredne situacije i policije takodje su izlazili na teren. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje upravo na dva merna mesta mere prisustvo amonijaka u životnoj sredini.

Hladnjača je zbog višemilionskog duga bez struje od decembra prošle godine, u komorama odavno nema uskladištene robe. Svi radnici, osim radnika na mašinskom održavanju, napustili su posao. Porezi i doprinosi isplaćeni su radnicima do kraja 2016.-te odine, a kako saznajemo za ovu godinu ni za jedan mesec. Velika su dugovanja i za zaostale zarade rdnicima. Pošto u hladnjači mesecimma nema struje, administracija firme izmeštena je u poslovni prostor u centru Lajkovca. Za prodaju prezadužene hladnjače, koju je prošlog meseca oglasila  PIRAEUS banka, niko nije bio zainteresovan. Sledi naredni pokušaj prodaje hladnjače u Lajkovcu.

Sjajni kapaciteti hladnjače i njeno ozdravljenje i te kako bi značili napretku privrede Lajkovca i regiona i prava je šteta što u punom jeku sezone hladnjača doživljava ovakve dane: bez struje, bez radnika, bez prometa robe i usluga i još uz to sa akcidentnom situacijom curenja amonijaka!

U svakom slučaju, u hladnjači u Lajkovcu bi mogao da radi veliki broj stalnih i sezonskih radnika, a ovakav kapacitet, jedinstven u regionu, bio bi od velike koristi poljoprivrednim proizvođačima iz šireg okruženja.

“Velika je šteta, što se lajkovačka hladnjača nije na vreme našla u pravim rukama”, kaže revoltirano jedan od bivših radnika.

Related posts