URUČENA DOHODOVNA POMOĆ

Četiri interno raseljena lica sa područja Kosova i Metohije, nastanjena na području lajkovačke opštine, dobila su dohodovnu pomoć za razvoj male privrede.
Pomoć je uručio Živorad Šušnjarević, poverenik za izbeglice i migracije opštine Lajkovac.
Ovaj vid pomoći dodeljuje se na osnovu potpisanog Ugovora o saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije od 14. aprila prošle godine, kojim je predvidjena dodele pomoći za razvoj porodičnog biznisa u svrhu podsticanje ekonomskog osnaživanja porodica interno raseljenih lica. Pomoć se dodeljuje u visini od 200.000 din (sa PDV-om) po korisniku u vidu potrebnog alata, plastenika ili bilo kojih sredstava za razvoj malog porodičnog biznisa. Komesarijat za izbeglice obezbedio je ukupno 720.000 dinara za četiri korisnika, dok je opština Lajkovac u istu svrhu participirala sa ukupno 80.000 dinara.
Dohodovnu pomoć dobili su Zoran Vojinović, Milan Žarić, Vlada Spasić i Ivan Dabić. U pitanju su motorne testere, trimeri, kosačice, fenovi za skidanje farbe, akumulatori i plastenici sa sistemom za navodnjavanje kap po kap.
Ovo je značajan podsticaj za razvoj male privrede, pokretanje kućnog biznisa i ekonomsko osnaživanje ove osetljive kategorije stanovništva. Iako večina iz ove populacije nešto već radi, pomoć im kažu znači puno. Ideja je, da se putem mini START-AP kredita pokreću neke nove porodične delatnosti.
“Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, opština Lajkovac i njeno Poverenistvo za izbeglice i migracije nastavljaju i dalje da aktivno pomažu ekonomsko, stambeno i svako drugo osnaživanje migracionih lica na teritoriji ove opstine, te ovog i idućeg meseca predstoje dalje akcije u obliku dodele gradjevinskog materijala, seoskih kuća sa okućnicom kao i humanitarnih paketa izbeglim i interno raseljenim licima koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Lajkovac,” najavio je ovom prilikom Živorad Šušnjarević, poverenik za izbeglice i migracije opštine Lajkovac.

Related posts