5 .JUN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

“Savremeni čovek je mnogobrojnim aktivnostima prouzrokovao značajne promene u prirodi.Promene se dešavaju  neverovatnom brzinom a njihove posledice danas utiču na čitavu planetu.Ogromna prostranstva  prirodnih ekosistema  su uništena ,mnoge vrste biljaka i životinja su nestale ,more se zagadilo,sastav atmosfere se promenio,Zemlja je postala toplija ,nivo mora je počeo lagano da se podiže.Nalazimo se na ivici nove katastrofe u kojoj će mnoge vrste nestati .Globalne promene klime ,oštećivanje ozonskog omotača, zagađivanje atmosfere i pojava kiselih kiša predstavljaju najozbiljnije probleme sa kojima se danas suočava čitavo čovečanstvo.  Zbog toga ,zaštita  životne sredine i prirode u celini predstavlja jednu od najvažnijih aktivnosti savremenog čoveka.

-Živimo u skladu sa prirodom

-Kupujmo samo ono što nam je neophodno,smanjimo ambalažu

-Razvrstavajmo otpad u domaćinstvu

-U kupovinu ponesimo platnenu torbu

-Koristimo bicikl,pešačimo,boravimo u prirodi

-Pravilno se informišimo ,učestvujmo u akcijama  zaštite životne sredine

Sve ove poruke poslaće učenici O.Š. “Mile Dubljević” u Lajkovcu  zajedno sa drugarima iz izdvojenog odeljenja u Selu Lajkovcu i mališanima iz vrtića “Leptirić”i na primeru pokazati kako se  priroda čuva.

KAD BORAVIŠ U PRIRODI ,NE BACAJ SMEĆE,NE UNIŠTAVAJ BILJKE,NE UZNEMIRAVAJ ŽIVOTINJE I PAZI DA NE IZAZOVEŠ POŽAR,MOLIM TE,NE ODNESI NIŠTA OSIM FOTOGRAFIJA A I NE OSTAVLJAJ NIŠTA OSIM TRAGOVA STOPA!”

Čuvari prirode O.Š. “Mile Dubljević” u Lajkovcu

Related posts