LAJKOVČANI NA FRUŠKOGORSKOM MARATONU

Tradicionalna manifestacija 40. „Fruškogorski maraton“, najmasovniji rekreativno-sportski događaj na Balkanu, održava se u subotu 22. aprila.

Kao i prethodnih godina, Kancelarija za mlade opštine Lajkovac u saradnji sa PSD „Ćira“ i Učeničkim parlamentom Srednje škole „17 septembar“ učestvuje u manifestaciji na Fruškoj gori. Mogu da se prijave mladi od 15 do 30 godina (broj mesta je ograničen na 55). Prijavljivanje traje do petka 21. 04. do 18 časova, u PSD „Ćira“, može na telefon 063/253-054, ili preko Učeničkog parlamenta Srednje škole „17.septembar“.

Polazak je 22.04. u 6 sati ujutru, sa platoa železničke stanice u Lajkovcu. Prevoz je besplatan za prijavljene učesnike. Obezbeđene su majice, sendviči i osveženje.

Maraton na Fruškoj Gori je sportsko rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera, koja nema i ima takmičarski karakter. Na maratonu su svi pobednici koji u zadatom roku savladaju odabranu stazu. Geslo je: „Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe“. Ovo geslo važi samo za one koji učestvuju na stazama dužine do 43 km, a za one koji idu na duže staze od 43 km važi i pravilo ,,važno je pobediti i druge”.

Nedostatak fizičke aktivnosti pogubniji je od alkohola i duvana, obelodanili su i zvanično svetski stručnjaci. Na neslavno, prvo mesto, za nastanak svih bolesti osim zaraznih, Svetska zdravstvena organizacija je upravo stavila nedovoljno kretanje.

Lekar i veliki mislilac, J. Tiso, je još u XVIII veku utvrdio da:

“Pokret po svom dejstvu

može da zameni bilo koje lekovito sredstvo,

ali sva lekovita sredstva sveta

ne mogu da zamene dejstvo pokreta”

 

Related posts