I LAJKOVAC U AKCIJI “SAT ZA PLANETU”

 

Akciji ” Sat za planetu” priključiće se danas i Opština Lajkovac. U vremenu od 20.30 sati do 21.30 ulična rasveta biće isključena u glavnoj ulici (Vojvode Mišića) , na prostoru oko Gradske kuće i u ulici Boje Markoviča. Akciji se svakako mogu priključiti i građani koji to žele.
U globalnoj akciji “Sat za planetu” učestvuje oko 180 država sveta, među kojima je i Srbija. Građani, institucije i kompanije, od 20.30 sati do 21.30. isključiće svetla i dekorativnu rasvetu. Akciju je pre deset godina pokrenuo Svetski fond za prirodu u borbi protiv klimatskih promena koje uništavaju život na zemlji. Cilj je obezbediti više čiste energije i sačuvati prirodne resurse.
U Srbiji akciju “Sat spasa za planetu” podržava sve više građana, institucija i obrazovnih ustanova širom zemlje. Prema procenama, za sat vremena simboličnog gašenja svetla uštedi se oko 12 odsto struje. A cilj je da se podigne svest ljudi o štednji energije.
Kako bi se sačuvali prirodni resursi i obezbedila zdrava životna sredina i potrebe ljudi, uz energetiku korenite globalne promene se zahtevaju i u oblasti poljoprivrede i eko sistema.
Poslednji izveštaj Svetskog fonda za prirodu ukazuje da se mora brzo raditi jer je biljni i životinjski svet na planeti sve ugroženiji. U poslednjih 40 godina samo ptica, riba i drugih životinjsih vrsta u svetu manje je za čak 58 odsto.
Stručnjaci, pre svega, predlažu što brži prelazak na nove ekološke načine proizvodnje energenata i energeije i njihovu racionalnu potrošnju.
Zato, priključite se akciji “Sat za planetu!”

Related posts