PROMOCIJA KNJIGE “HODOČAŠĆE NA ISTOK”

Lajkovačka publika ima jedinstvenu priliku da prisustvuje promociji sjajne knjige “Hodočašće na istok”, autora Milorada i Marka Tokovića. Reč je o originalnom svedočanstvo sa 14-dnevnog putovanja. Kazivanje autora, oca i sina, biće propraćeno duhovnom muzikom, što će upotpuniti doživljaj posetilaca. Promocija knjige je u četvrtak 16. marta u Gradskoj kući u Lajkovcu, organizator promocije je Gradska biblioteka Lajkovac.

Persijski pisac Ibn Batut zapisao je: “Putovanja vas prvo ostave bez reči, a onda pretvore u pisca”. Upravo to se dogodilo i dvojici čačana. Naziv zajedničke knjige čačanskih putopisaca Milorada (1947) i Marka (1975) Tokovića “Hodočašće na Istok”, objavljene krajem prošle godine , autorsko je izdanje.“Najlepše knjige ispisane su na stranicama pasoša”, potvrđeno je i ovoga pta. Poslednjih devet godina TokovićI isamostalno, ili sa grupom istomišljenika hodočaste pravoslavnim svetinjama, arheološkim lokalitetima, muzejima… Posetili su do sada ukupno 220 manastira i još više crkava, srednjovekovnih gradova, arheoloških lokaliteta…

Pokloničko putovanje u svetinje Rumunije, Ukrajine, Rusije i Belorusije, otac i sin Tokovići, su realizovali od 9. do 22. juna 2013. Godine krenuvši sa Petrovaradina na put dug oko 8.000 kilometara. Na ovom hodočašću upoznali su najveće svetinje pravoslavnog sveta, a cilj putovanja, bio je i upoznati se sa borcima za Hristovu veru, svetiteljima imonasima u Temišvaru, Kijevu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Minsku…Knjiga je koncipirana kao dnevnička proza sa poglavljima odvojenim po danima putovanja. Tokovići su podelili autorstvo: otac Milorad, mašinski inženjer, nekada profesor Tehničke škole i radnik “Remonta” je pisac teksta, obogaćenog i troparima svetitelja, kao “pedantnog svedoka svih detalja idobrog poznavaoca geografskih i istorijskih pojmova i pravoslavlja (bez pretenzija da se bavi teologijom), arhitekture, istorije gradova, dok je sin Marko, tehničar, posvećeni vernik i poznavalac pravoslavlja, pokazao izuzetan osećaj za fotografiju, kojima detaljno svedoči o ovom putovanju. Knjigu su pripremali 11 meseci, a recenzije potpisuju profesor i književnik Mića Milovanović i profesor i publicist dr Vladimir Dimitrijević. Tokovići su posetili i opisali najveće hrišćanske svetinje, bisere arhitekture istoka i muzeje.

Related posts