LAJKOVAC NA VISINI ZADATKA

Lajkovac je jedna od tri opštine Kolubarskog okruga i jedna od čedrdeset u Srbiji, koja se pridružila organizaciji humanitarno- edukative akcije NURDORA-a, povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka.

Istovremeno, u svig četrdeset gradova i opština, od 12-14 časova, uz istovremeno puštanje balona u 13 časova, kao znak podrške deci koja se bore protiv ove opake bolesti, ka i onoj deci koja su tu bitku izgubila.organizovani su humanitarni skupovi na trgovima i glavnim ulicama i šetalištima.
Lajkovac se po prvi pu priključio ovoj akciji, a lajkovčani su bili na visini zadatka.
Na platou Gradske kuće okupio se veliki broj lajkovčana, mahom mlađih. Na štandovima NURDOR-a, brojni posetioci su simboličnom kupovinom sitnica donirali sredstva, a volonteri Crvenog krsta su delili propagandni materijal vezan za ovu akciju. Prisutnima su se obratili: Marina Čalamać iz Bogovađe, volonter NURDOR-a od 2013. godine i Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac.
Olivera Ristić, majka srednjoškolca iz Lajkovca, koji se izborio i pobedio ovu tešku bolest je sa puno emocija rekla: “Od sveg srca želim da svako dete u Srbiji, koje se bori sa ovom teškom bolešću, bude izlečeno. Ovo je jedna, zaista, humana akcija i drago mi je da ju je Lajkovac podržao i iskreno se nadam da će sledeće, a i svake naredne godine, podrška ovoj akciji biti sve veća i veća, uz još masovniju posećenost.”
Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac je istakao, da je ovim činom ponosan na Lajkovac i dodao:”Kao čelniku lokalne samouprave, veoma mi je drago što je NURDOR izabrao opštinu Lajkovac, kao jednog od organizatora. Mi smo jedna od tri opštine u kolubarskom okrugu, pored Uba i Valjeva, koja Svetski dan dece obolele od raka obeležava na ovaj način i, iskreno se nadam, da će obeležavanje ovog dana u budućnosti prerasti u tradiciju. Pre svega, kako bismo podigli svest o ovoj veoma teškoj bolesti, čija prevencija i rano otkrivanje u velikoj meri pomaže da se ta deca izleče i da u budućnosti imaju normalan život. Zahvaljujem se NURDOR-u na pozivu, mi smo se pozivu rado odazvali i uvek ćemo se odazivati manifestacijama ovog tipa.”
Marina Čalamać iz Bogovađe, volonter NURDOR-a je podsetila, da je reč o humanitarnoj akciji koja se organizuje u sklopu kampanje “I ja se borim” i da su sva sredstva koja se u okviru akcije prikupe, namenjena drugoj fazi izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. “Do sada je, otprilike polovina novca već prikupljena. Potrebno je još oko 25.000.000 dinara i svi koji su u mogućnosti, mogu da pomognu slanjem sms poruke na broj 1150, čija je cena 100 dinara, a u vezi drugih vidova pomoći i sve druge informacije, mogu se naći na sajtu NURDOR-a , pojasnila je Marina.
Organizaciji skupa, priključili su se i Udruženje građana “Moja Bogovađa”, lajkovački Crveni krst Lajkovac, Dom zdravlja Lajkovac, škole, brojni roditelji koji su došli sa decom, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Related posts