SARADNJA OPŠTINA I GRADOVA KOLUBARSKOG SLIVA

Lokalni parlament je jednoglasno usvojio i odluku o saradnji sa opštinama i gradovima kolubarskog sliva, od koje se očekuje unapređenje preventivnog delovanja i delovanja u kriznim situacijama. Inicijativu je pokrenula Stalna konferencija gradova i opština i do sada je sprovedena u Moravskom slivu. Inicijativa, koju je pokrenuo načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević, potpisana je 23. januara u Obrenovcu, dok će zvaničan protokol biti potpisan kada skupštine svih opština i gradova kolubarskog sliva donesu pravosnažne odluke, najavio je Živorad Bojičić, predsednik SO-e Lajkovac. Ovakva saradnja omogućiće i konkurisanje kod fondova Evropske unije.

Uspostavljanje saradnje opštine Lajkovac sa gradovima i opštinama u slivu reke Kolubare, Andrija Živković, predsednik opštine vidi kao izuzetno značajan potez:

“Na inicijativu načelnika Kolubarskog okruga Gorana Milivojevića potpisan je sporazum o saradnji između gradova i opština koje se nalaze u slivu reke Kolubare, čiji je cilj preventivno delovanje usled elementarnih nepogoda, odnosno poplava. Znamo svi šta je ceo ovaj naš kraj zadesilo 2014. godine, a ovim zajedničkim sporazumom biće definisani jasni ciljevi kako bi se u budućnosti sprečile, odnosno lakše sanirale štete od elementarnih nepogoda. Takođe, potpisivanjem ovog sporazuma, sve opštine i gradovi koje su u slivu reke Kolubare moći će lakše da dobiju sredstva iz pristupnih fondova Evropske unije, koja će svakako pre odobriti novac za ovakve projekte ukoliko za njega konkuriše više gradova.”

 

Related posts