ISTORIJSKA SEDNICA SKUPŠTINE

 

Za ponedeljak, 30.-ti januar, sa početkom u 9 časova, zakazana je 11. redovna sednica Skupštine opštine Lajkovac.
Ova sednica će u istoriji varoši biti zabeležena po pokušaju za povratak Osnovnog suda, ili dela suda u Lajkovac. Naime, Živorad Bojičić, predsednik Skupštine je, u Dnevni red sednice uvrstio inicijativu građana, koju je podnela Grupa građana “Za slobodnu Srbiju-Zavetnici-Radovan Ostojić”.
Kako saznajemo, lajkovacke Zavetnike neće predstavljati stranački predstavnici na sednici Skupštine ,vec stručno lice koje je iz pravosudja i koje je dobro upućeno u ovaj problem.
Ukoliko Skupština opštine izglasa zahteve ,ta odluka će biti prosledjena Ministarstvu pravde, koje ce odlučivati o povratku suda u Lajkovac.
Ukoliko odgovor Ministarstva Pravde bude negativan, Zavetnici pozivaju opštinsko rukovodstvo da raspiše referendum na osnovu Zakona o Lokalnoj samoupravi i Statuta opštine Lajkovac , kako bi se na osnovu toga pokazala narodna volja žitelja ove opstine i kako bi rukovodstvo opštine Lajkovac moglo da deluje i zahteva povratak delova suda preko drugih državnih institucija.
Pored izjašnjavanja o Inicijativi za povratak suda, odbornici lokalnog parlamenta će razmatrati i paket odluka uobičajenih za početak godine, poput Odluke o Završnom računu budžeta za prošlu godinu, saglasnosti na Izveštaje o realizovanim programima u prošloj i programima za ovu godinu pojedinih javnih preduzeća i ustanova, poput Turističke organizacije i Kulturnog centra.
Jedna od zanimljivijih tačaka je svakako Odluka o uspostavljanju saradnje opštine Lajkovac sa gradovima i opštinama u slivu Kolubare.
Odbornike očekuje i imenovanje predsednika i članova Nadzornog odbora , očigledno nove forme JP “Lajkovac usluge” i Zajedničkog Centra za socijalni rad “Solidarnost”.

Related posts