UPUTSTVO ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

UPUTSTVO
ZA POSTUPANjE GRAĐANA

1.EKSTREMNO NISKE TEMPERATURE VAZDUHA I HLADNI TALASI
1.1. Pre pojave:

Proverite dihtovanje spoljnih vrata i prozora. Nisu potrebna velika finansijska sredstva da bi zadihtovali vrata i prozore svojih stanova ili kuća. Koristite jeftinija sredstva kao što su gumene trake i trake od sunđera raznih profila. Uvijene peškire možete staviti u prozore.

Obavezno proverite i servisirajte grejna tela kako na struju i klasičan ogrev tako isto i na gas. Proverite funkcionalnost odžaka.

Takođe, obezbedite sveće jer jedna upaljena sveća može u manjoj prostoriji da povisi temperaturu vazduha za nekoliko stepeni Celzijusa.

Imajte hrane za nekoliko dana.

Hronični bolesnici obavezno da raspolažu lekovima za redovnu terapiju. Slušajte savete dežurnih zdravstvenih ustanova ili hitne pomoći.

Ako imate česmu za vodu u dvorištu obavezno je zaštitite od smrzavanja, a najbolje je da je isključite. U pomoćnim prostorijama, onim prostorijama u kojima ne boravite isključite i ispraznite vodu iz svih vodnih instalacija.

Bolesnim ili starijim osobama (komšije ili rođake), koji žive sami pomozite da se što bolje pripreme za nastupajuću hladnoću. Podučite ih kako da se ponašaju za vreme pojave. Ako je ikako moguće svakodnevno ih obilazite i proveravajte sisteme za grejanje, struju i vodu.

Ako posedujete automobil pripremite ga za veoma niske temperature. Ukoliko je moguće koristite garažu.

1.2. Za vreme pojave

Bez obzira na hladnođu s vremena na vreme, na kratko, otvorite vrata ili prozor kako bi obezbedili svež vazduh i neophodan kiseonik. Znači ventilacija prostorija je neophodna.

Nadzirite rad šporeta, furuna ili sličnog uređaja za grejanje. Nepravilan rad ovih uređaja može biti koban zboz povećanja koncentracije otrovnih gasova.
Pridržavajte se uputstava o korišćenju grejalica, TA peći i sličnih uređaja koji koriste električnu energiju ili prirodni gas. Budite oprezni i pažljivi i mogućnost izbijanja požara svedite na najmanju moguću meru. Otvorena grejelica NIKADA ne sme da bude blizu kreveta, fotelja i ostalih stvari, zavesa, bilo koje količine papirnih predmeta, otrovnih materija ili tečnosti na bazi alkohola. U svakom momentu bilo koji uređaj za grejanje mora biti pod vašim nadzorom.
Nikada ne koristite otvorenu vatru za grejanje prostorije. NPR: bilo je slučajeva da pri dužem nestanka električne energije i nedostatka drugih sredstava za zagrevanje prostorija, ljudi koriste roštilj na ugalj. Zbog trošenja kiseonika i oslobađanja ugljenmonoksida ovakav vid aktivnosti sigurno dovodi do trovanja ili smrti.

Izbegavajte nagli izlazak iz tople prostorije na hladan vazduh. Utoplite se za aktivnosti koje morate obaviti van toplih prostorija. Nosite prikladnu odeđu, obuću, kapu na glavi, zaštitite ruke, uši i nos od hladnoće. Ako duže boravite na hladnoći, a uočite drhtavicu, mamurluk, bledilo na prstima ruku, ako sporo i nerazgovetno govorite ili gubite pamćenje, tj. niste u stanju da se setite običnih svakodnevnih stvari/aktivnosti to je siguran znak hipotermije. Hipotermija je smanjenje telesne temperature ispod 35°C i prouzrokovana je dugim boravkom na niskim temperaturama. Znači više gubite toplote nego što je telo sposobno da proizvede. Dolazi do oštećenja važnih životnih funkcija i organa. Trljajte ruke i noge kako bi uspostavili cirkulaciju i obavezno se sklanjajte od hladnoće. Izbegavajte alkohol jer on širi krvne sudove i pospešuje gubitak toplote iz organizma. Pušenje prouzrokuje skupljanje perifernih krvnih sudova, pa se sa tim šanse za smrzavanje povećavaju. Izbegavajte sredstva/lekove (NPR: kofein), koja izazivaju dehidraciju jer ona je jedan od faktora koji pospešuje hipotermiju.

Racionalno koristite električnu energiju. Svaka ušteda je važna, jer u ovakvim danima, potrošnja električne energije je ogromna i preti kolaps u sistemu distribucije električne energije. Obavezno gasete svetla za sobom. Duže ostavljena otvorena vrata od frižidera ili zamrzivača pojačava potrošnju električne energije. Pridržavaj te se uputstva o uštedi električne energije koja su Vam na raspolaganju u Elektrodistribuciji.

Zapamti te da se ovako višednevno niske temperature vazduha obično javljaju posle snežnih padavina i formiranja snežnog pokrivača. Pri stabilnom vremenu i pri vedrim jutrima prizemni vazduh se sve više hladi od tla. U kotlinama i dolinama se stvaraju takozvana jezera hladnog vazduha. U ovakvim slučajevima, kombinacija niskih temperatura vazduha i snežnog pokrivača dovodi do blokade saobraćaja ili je saobraćaj veoma otežan. Bez preke potrebe nemojte na put. Ako već morate, a putujete automobilom obavezno imajte zimsku opremu i lance za točkove. Proverite sistem za grejanje, uvek imajte dovoljno goriva u automobilu, ponesite dovoljno hrane i vodu za piće. Slušajte zvanična saopštenja o stanju na putevima, kao i zvanična saopštenja o stanju vremena i prognozi vremena. Pre puta, osobi koja Vas očekuje, obavezno javite vreme polaska i očekivano vreme dolaska do krajnjeg odredišta.

1.3. Posle pojave

Proverite sve instalacije, naročito one za protok vode. Moguće je da je na nekom mestu došlo do zaleđivanja i pucanja cevi za vodu. Obićite starije i bolesne komšije i rođake. Otklonite eventualne havarije na imovini. Slušajte zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena.

2. VELIKE SNEŽNE PADAVINE I NANOSI, LEDENA KIŠA I POLEDICA NA PUTEVIMA

2.1. Pre pojave:

Bez preke potrebe nemojte na put. Ako već morate, a putujete automobilom obavezno imajte zimsku opremu i lance za točkove. Lopata za sneg će Vam dobro doći. Proverite sistem za grejanje, uvek imajte dovoljno goriva u automobilu, ponesite dovoljno hrane i vodu za piće. Slušajte zvanična saopštenja o stanju na putevima, kao i zvanična saopštenja o stanju vremena i prognozi vremena.
Sačekajte da službe za održavanje puteva očiste puteve ili ih na drugi način obezbede za protok saobraćaja. Pre puta, osobi koja Vas očekuje, obavezno javite vreme polaska i očekivano vreme dolaska do krajnjeg odredišta. Vozite veoma oprezno. U slučaju ledene kiše nemojte ni da pomislite na putovanje. Pomozite starijim i bolesnim komšijama i rođacima koji žive sami.

2.2. Za vreme pojave:

Ako Vas je nevreme zadesilo na putu, vozite veoma oprezno. Obavezno upalite svetla. Izbegavajte nagla kočenja. Putanja kočenja je i deset puta duža nego u normalnim uslovima. Ako je moguće, prekinite putovanje do prestanka pojave, naročito se ovo odnosi na pojavu ledene kiše. Dobro je, osim normalne obuće, u kolima imati i obuću koja se manje kliza. Tako će te biti bezbedniji u slučaju da morate izaći van automobila. Po potrebi upotrebite lance za točkove. Slušajte zvanična saopštenja o stanju na putevima, stanju vremena i prognozi vremena. Ako stanete na putu obavezno obezbedite da budete uočljivi na putu. Potrudite se da automobil bude van puta. Ako nije moguće da ga uklonite sa puta onda da bude u položaju da ne izazove sudar sa dolazećim automobilima. Ako imate mobilni telefon, javite se Automoto savezu Srbije, nekoj drugoj šlep službi kako bi Vam pomogli i uklonili sa puta. Ukoliko to nije moguća javite rođaku ili prijatelju Vašu poziciju i tražite pomoć. Čuvajte se hipotermije.

2.3. Posle pojave:

Očistite staze u dvorištu ili ispred zgrade, kao i trotoare. Pospite ove staze pepelom, peskom ili upotrebite neko drugo sredstvo kako bi proklizavanje sveli na najmanju moguću meru. Hodajte veoma oprezno i nosite obuću prikladnu za ovakav vid vremena. Ukoliko radite napolju, češće se odmarajte jer hladan vazduh otežava disanje, rad postaje naporniji i može doći do srčanih smetnji.

Nikako ne pokušavajte da sklanjate sneg sa krovova sve dok je mraz i opasnost od proklizavanja velika. Kada otopli oprezno očistite krovove.

OKRUŽNI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE KOLUBARSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Related posts