STEPANJCI CIRKULARNIM PISMOM DO REŠENJA VODOSNABDEVANJA

Nakon višegodišnje bezuspešne borbe 29 domaćinstava zaseoka Petronijevići i Mirkovići u Stepanju, Aleksandra Petronijević iz Stepanja poslala je danas cirkularno pismo na više relevantnih adresa, u kome se od nadležnih traži hitno i trajno rešenje njihovog već hroničnog problema vodosnabdevanja i to priključenjem na gradski vodovod. Pismo je poslato rukovodstvu opštine Lajkovac, predsedniku Vlade, predsedniku države-kao predstavka građana, resornim ministrima ( poljoprivrede, zdravlja, rudarstva i energetike) i portalu LAJKOVAC NA DLANU.
Sadržinu pisma prenosimo u celosti:
“Poštovani predsedniče opstine Lajkovac, podpredsedniče, itd..
Cenimo da ste upoznati sa celokupnom situacijom lošeg, odnosno nikakvog snabdevanja pijaćom i tehničkom vodom u zaseocima Petronijevici i Mirkovici u selu Stepanju opstine Lajkovac, ukupno 29 domacinstava, posto smo Vas o tome detaljno obaveštavali tokom naše dugogodišnje borbe za vodu : pismeno : dopisima sa celokupnom dokumentacijom – uredno predatom i overenom na pisarnici opštine Lajkovac, i usmeno ; na sastancima u opštini, telefonskim putem, putem televizije (Rts je napravio dva priloga o losem snabdevanju vodom u selu Stepanju), Resenjma Ministarstava zdravlja, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede, resenjima sanitarne i vodne inspekcije, dopisima i rešenjima Zaštitinika gradjana, itd.,
Kako je jasno da pokušaj da se sanira klizište, koje je nastalo usled deponovanja jalovine firme Kamen i Pesak Beograd- lokacija Kamenolom Brdanjak- Stepanje , koje direktno ugrožava seoski vodovod , a koji smo sami izgradili i finasirali jos 1979 godine , nije dao očekivane rezultate, TRAŽIMO TRAJNO REŠAVANJE PROBLEMA VODOSNABDEVANJA, TJ. PRIKLJUČENJE NA GRADSKI VODOVOD.
U tom smislu očekujemo da ovo pitanje bude razmatrano NAJHITNIJE, pošto vode iz pomenutog izvora nema, (a kada je bila,nije bila za piće!) , a cisterne za snabdevanje pijaćom vodom ste nam ukinuli!
Napominjemo da već četiri nedelje bezuspešno pokušavamo da vas kontaktiramo telefonom, ne bismo li doznali da li je izgradnja gradskog vodovoda, na jednom kratkom potezu, uključena u plan i budžet SO Lajkovac za 2017.g.
Nadamo se Vašem brzom odgovoru!
S poštovanjem,Aleksandra Petronijevic, Stepanje bb,
142233 Slovac ”
O problemima meštana zaseoka Petronijevići i Mirkovići u Stepanju, portal LAJKOVAC NA DLANU pisao je u više navrata, a tekst od 18. avgusta objavljen u rubrici NOVOSTI je takve sadržine, da ilustruje i trenutno stanje.
IZ ARHIVE PORTALA-18. AVGUST 2016:
Žitelji lajkovačkog sela Stepanja,zaseoci : Petronijevići i Mirkovići, godinama imaju problem sa vodosnabdevanjem, pošto nemaju gradsku vodu, već se vodom snabdevaju iz lokalnog seoskog vodovoda sa obližnjeg izvora Smrdan. Ovaj izvor se nalazi u Kamenolomu Brdanjak (kojim upravlja firma “Kamen i pesak” doo iz Beograda, a u vlasništvu je austrijske firme). Usled višegodišnjeg odlaganja jalovine i nebrige ovog kamenoloma, izvor je pretrpeo veliku štetu.
Zapravo, izvor je sada skoro zatrpan, a postoji i realna opasnost od daljeg klizanja odložene jalovine, što bi potpuno onemogućilo vodosnabdevanje sa ove lokacije. Do otpočinjanja eksploatacije krečnjaka u kamenolomu, vodosnabdevanje sa izvora bilo je uredno i voda je bila ispravna, što sada nije slučaj!
S obzirom da su su žitelji Stepanja sami finansirali izgradnju svog vodovoda, davne 1979. godine, i u to uložili i lični rad, da svi, a pogotovu deca i stari, trpe ozbiljne posledice nestašice vode, a najmanje što očekuju je vraćanje izvora i vodovoda u normalno stanje.
Prema polednjem izveštaju o ispitivanju vode, koju su meštani dokumrntovali: mikrobiološki nalaz-pozitivan test na fekalne koliformne bakterije ; izolovane bakterije su identifikovane kao Escherichia coli, MPN >16 i prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija 1 ml.
Meštani Stepanja, posebno zaseoka Mirkovići i Petronijevići, apeluju na nadležne: ”… Pitanje je svesnosti o opasnosti koja vreba iz izvora i cevi u kojima se zbog zapuštenosti stanja vodovoda nalazi mulj. U tom smislu molimo lokalnu samoupravu i sve one koji se staraju o javnom zdravlju da nam pomognu da hitno rešimo problem snabdevanja vodom.”

Related posts