PREDSTAVA “DERVIŠ I SMRT”

U sredu 26. oktobra u 20.00 časova u sali bioskopa KC “Hadži Ruvim” Lajkovac biće izvedena pozorišna predstava “Derviš i smrt”. U glavnoj ulozi je Slobodan Ćustić, koji je i reditelj komada po kultnom romanu Meše Selimovića.

“Mogao bih da kažem, kao i svaka budala: da se nije desilo to što se desilo, moj život bi bio drukčiji. Čovjek je proklet, i žali za svim putevima kojima nije prošao. Kakvo sam ja svjetlo? Čime sam prosvijetljen? Znanjem? Višom poukom? Čistim srcem? Pravim putem? Nesumnjanjem?

Sve je došlo u pitanje… Sve spada s mene, i ostaje ono što je bilo prije svega, gola koža i go čovjek…”

“U Mešinom romanu “DERVIŠ I SMRT” pronašao sam nešto što me je već posle prve pročitane stranice zaustavilo. Snažan prikaz najveće čovekove muke – sumnje. Sumnja u sve i dilema oko svega su neiscrpni bunar duhovnosti i neispitanih tajni ljudske duše kojom se Meša bavi. Osnovni motiv nastajanja ove predstave je moja duboka fascinacija neponovljivim načinom na koji to radi. Njegova izjava u romanu “Ja nemam dva srca, Jedno za ljubav, drugo za mržnju” je nešto najhrabrije, najčasnije i najveličanstvenije što može reći jedan čovek.”

Slobodan Ćustić

Related posts