“DANI LAJKOVCA”U PUNOM JEKU

U petak 15. jula otvorene su manifestacije umetnički karavan “Istok-zapad lajkovačkom prugom 2016” i “Dani vodenica na Kolubari i Toplici 2016”.
Ove godine program koji je otvorio predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, zbog vremenskih uslova po prvi put je izveden u velikoj sali Opštine Lajkovac, a započeo je edukativnom tribinom “Vodenice, tradicija, turizam”, o čemu je na zanimljiv način govorio Zoran Antonijević, predsednik udruženja “Naše ognjište”, a prisustvovali su i vlasnik najvećeg broja kamenova u zvanično najvećoj vodenici u Srbiji Ilića vodenici, Goran Ilić, vlasnik Sretenovića vodenice, Tomislav Sretenović i Milomir Ivković jedan od predovnika Jolića vodenice i upravnik Jolića vodenice Milovan Bajić, koji je prisutne pozvao da po zavšetku programa posete ovo drevno zdanje na Kolubari.
Na ovu priču nadovezao se Radivoje Arsić arheolog, koji je govorio o lokalitetu Anine i žitnicama koje datiraju iz četvrtog veka nove ere. On je sa koleginicom Nevenom Pavlović i saradnikom Željkom Gavrilovićem, u holu opštine Lajkovac postavio izložbu arheoloških nalaza – predmeta i novčića sa lokaliteta Anine, a potom predstavio i istoimenu publikaciju, koju je izdala Turistička organizacija opštine Lajkovac.
U velikoj sali postavljena je izložba akademskih slikara iz zemlje i inostranstva koji su na platnima zabeležili motive iz Lajkovca i okoline, zatim kolekcije slika Radmile Vasiljević iz serijala “Žetva”, te sakralni motivi Ljubinka Krušića. Etno kutak osmislili su naivci Milisav Stojanović i Vera Ivanković, a etno motive na odevnim i upotrebnim predmetima izložile su Slađana Đurić, koja nosi titulu “Viteza umetnosti” i Verka Milić. Stihove je govorili Milijana Božić, aforizme Radoje Blažić, a vokalni solisti članovi udruženja “Zlatne note”, Jelena Kalat, Dragan Despotović Buca, Slavka Perić i akustični bend “Stare staze”, sa Milovanom Mirkovićem Đipinom, priredili su koncert narodne i starogradske muzike.
Program je uređivao i vodio Milutin Ranković, pomagale su mu Dragana Antonijević i Katarina Marković.

Related posts