DAN JABUKA

Učenici O.Š. Mile Dubljević ,, u Lajkovcu su danas  obeležili Svetski Dan jabuka.Učenici četvrtog razreda sa svojim učiteljicama Milenom Ivković,Draganom Perić,Anom Živković kao i učenici šestog ,sedmog i osmog razreda sa nastavnicom biologije istakli su danas lepotu i značaj jabuke kroz prigodnu tribinu, na kojoj su se čule najlepše reči  o jabukama i degustirali kolači,pite,štrudle ,kompoti,sokovi,pečene i jabuke u karamelu.

“Jabuka predstavlja simbol zdravlja i ishrane ljudi.Bogata je vitaminima iz grupe B vitamina, E, C i A ,U sebi ima dosta vode i tako gasi žeđ. Organizam štiti od prehlade.Obeležavanje je počelo 1990 god. u engleskoj kako bi se istakao njen značaj.Postoji preko 7000 vrsta jabuka ,poznate su u narodu :zlatni delišes,jonatan,ajdared,crveni delišes,greni smit,kolačare,kožare,petrovke.

Jabuka leči:alergije,bolesti želuca,pritisak,gojaznost,zatvor,bolesti zuba,ždrela,infarkt.Poznato je da jabuka pomaže u  čuvanju pomćenja pa se predlaže da svako popije po dve čaše soka od jabuke dnevno,a miris zelenih jabuka ublažava migrenu. Pored čoveka i životinje vole jabuke kao što su psi i ptice.Ova biljka potiče iz porodice ruža i njen plod treba da se koristi kada su sjajne ,glatke i čvrste” podsetila je Kosana Grčić, nastavnica biologije .

Related posts