FESTIVAL DUVAN ČVARAKA U VALJEVU

 

Tradicionalna, privredno-turistička manifestacija Festival duvan čvaraka, jedanaesti po redu, održaće se u nedelju 9. oktobra , kraj Kolubare, ispred Centra za kulturu. Već u sedam sati ujutro predviđeno je potpaljivanje oranija. Svečano otvaranje manifestacije je tačno u podne, kada počinje i prigodan zabavni program, a nakon 16.00 časova biće poznati pobednici nadmetanja.
Iz godine u godinu povećava se broj učesnika Festivala duvan čvaraka i broj izlagača. Ove godine prijavili su se i takmičari iz Banja Luke, Slovenije i Slovačke. Procenjuje se da će biti više od 100 učesnika.
Festival ima revijalni i takmičarski karakter, a u bogatom muzičkom programu, pored ostalih, učestvovaće orkestar RTS-a i njihovi gosti iznenađenja.
Organizator Festivala duvan čvaraka je Turistička organizacija Valjevo, pod pokroviteljstvom grada Valjeva i uz pomoć brojnih donatora i sponzora. Pored takmičenja u pravljenju duvan čvaraka, u okviru manifestacije, održaće se i prodajna izložba starih zanata, sadnog materijala..Manifestacija definitivno izlazi iz lokalnih okvira .
Slavan Batočanin, član Organizacionog odbora rekao je, da se Grad i ove godine pobrinuo za to da obezbedi dve tone masti za takmičare i da će cena duvan čvaraka biti kao i prošle godine 1000 dinara po kilogramu. „U programu će učestvovati pet kulturno-umetničkih društava, a iz Londona dolazi Valjevac „Faith i Branko“koji će imati „Brexit Show“. O njima je BBC već napravio emisiju, izdali su CD za englesko tržište, imali su turneje po Evropi, Australiji. Oni su izrazili želju da dođu u Valjevo i sviraju na ovoj manifestaciji“, rekao je Batočanin.
Za ovu manifesatciju grad Valjevo je budžetom predvideo 725.000 dinara

Related posts