OSNOVCI OBELEŽILI SVETSKI DAN ŽIVOTINJA

Širom sveta, 4. oktobar se obeležava kao Svetski dan životinja. Ova tradicija uspostavljena je 1931. godine, na konferenciji ekologa u Firenci, kao pokušaj stručnjaka iz ove oblasti da skrenu pažnju javnosti na mnogobrojne opasnosti koje prete ugroženim životinjskim vrstama. Od tada je Svetski dan životinja postao povod da se svet podseti na značaj koji životinje imaju kako per se, tako i za čoveka i društvo kao celinu, ali i prilika da se izrazi poštovanje prema svim životinjama i ljudima koji ih vole i cene.
“VIiše od 12000 životinjskih vrsta je u opasnosti od istrebljenja.Razlozi tome su :nestajanje prirodnih staništa ,upotreba različitih pesticida,lov i lovokrađa ,isušivanje močvara i preterana buka izazvana različitim aktivnostima,uglavnom čoveka kao i promene klime i globalno zagrevanje .Pokrenute su akcije i stvorene razne organizacije kako bi se proces uništavanja biodiverzitetazaustavio.Značajni su zoo-vrtovi gde se ugrožene vrste gaje,razmnožavaju i čuvaju od izumiranja.Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama-ORKA ,zasnovana je na načelima da je moralna obaveza čoveka da poštuje životinje i brine o njihovoj dobrobiti.Svetski simbol ugroženih vrsta je panda .Lik ove životinje je na amblemu SVETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU PRIRODE .Neke ugrožene vrste životinja :jesetra,afrički slon,crni i beli nosorog,snežni leopard,tigar,mrki medved,panda,vuk,gorila,orangutan,plavi kit.Moralna obaveza čoveka je da poštuje životinje i brine o njima ,što je regulisano i propisima i zakonima. rekla je povodom Dana životinja, Kosana Grčić, profesor biologije
Opstanak sadašnjih i budućih generacija je dovoljan razlog da svako od nas pruži i mali doprinos u zaštiti svake vrste životinja na planeti”, rekla je povodom Dana životinja, Kosana Grčić, profesor biologije.
Učenici lajkovačke OŠ.”Mile Dubljevi sa članovima biološke, ekološke sekcije, čuvarima prirode , drugarima iz vrtića “Leptirić” i učenicima izdvojenog odeljenja škole u Selu Lajkovcu obeležili su 4. oktobar Dan životinja u igri i priči o zanimljivostima o životinjama i priredili izložbu kućnih ljubimaca . Gosti su mogli da uživaju i u postavljanju kućica za ptice ,hranjenju životinja u školskom dvorištu.
Organizatori obeležavanja Dana životinja su “ČUVARI PRIRODE” O.š,,Mile Dubljević ” u Lajkovcu, na čelu sa svojom profesorkom Kosanom Grčić, koja ih kontinuirano sa velikium entuzijazmom okuplja brojnim aktivnostima u cilju očuvanja prirode.

Related posts