SPOJ TRADICIJE I MODERNOG

Predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković , po uzoru na svoje prethodnike, obraćajući se prisutnima na dan gradske slave Ognjene Marije, napravio je svojevrsni rezime urađenog u prethodnoj godini i naznačio smernice daljeg rada u ostvarenju vizije Lajkovca kao spoja tradicije i modernog:
“Imajući u vidu simboliku praznika Svete velikomučenice Marine, nama u opštini Lajkovac ovaj dan je prava prilika za opomene za propuste u radu, ali i prilika da se ponosimo dobrim namerama i uspešnim delima. Malo je 365 dana da se reše nagomilani problemi koji tište građane naše opštine, a da svaki od tih dana težimo da napravimo novi korak ka Lajkovcu koji će biti oličenje kvalitetnog spoja tradicionalnog i modernog, lepog i praktičnog, prijatnog i zanimljivog. Infrastrukturni projekti su nesumnjivo obeležili godinu iza nas, čime s
e ponosimo: izgradnja novog vrtića, bazena, teniskih terena, tribina, asfaltiranje ulica, rekonstrukcija škola, parterna uređenja širom opštine – dela su koja sama o sebi govore. Kao predsednik opštine koji je nedavno stupio na funkciju rešen sam da od svojih prethodnika zadržim ono po čemu je Lajkovac na dobrom glasu, a reče je o budžetskim izdvajanjima za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, penzionere, porodilje i studente. S druge strane, globalni problemi mladih kao što su nezaposlenost, ekološki problemi, posledice klimatskih promena, migracije… postaju dominantan lokalni problem čije rešavanje zahteva posvećenost i kontinuirane napore. S tim u vezi nastojimo da ojačamo veze sa drugim zemljama što dokazuje i naša nedavna poseta Sloveniji, kao i odlazak naših mladih u Poljsku. Uprkos svakodnevnim izazovima i problemima savremenog doba, kada se spomene Lajkovac prvo na šta pomislimo jeste bogata istorija, raskošna priroda, raskršće puteva, vajati i vodenice na Kolubari, manastiri, crkve, arheološko nalazište Anine, imena naših književnika, umetnika, sportista, đaka i studenata. To je ono od čega uvek polazimo i čemu uvek treba da se vratimo. Naš cilj je da Lajkovac zadrži svoju decu, zato je ovo još jedan od onih dana kada najveću pažnju posvećujemo upravo njima, koji su najuspešniji i pokretačka snaga za druge.”

Related posts