IZVANREDNA SUTONSKA PROMOCIJA U MANASTIRSKOJ PORTI

Novi roman Radovana Belog Markovića „Putnikova ciglana“ predstavljen je večeras pompezno u porti manastira Svetog Đorđa u Ćelijama, rodnom mestu pisca, u okviru manifestacije „Dani Lajkovca“. O knjizi su govoril književni kritičar Vesna Trijić, prof. dr Radivoje Mikić i autor, moderator promocije bio je Daren Milivojević iz lajkovačke biblioteke, koja je bila organizator promocije.Odabrane odlomke iz Radovanovog romana čitala je Radmila Novaković. Prisutnima se, u ime organizatora, pažljivo biranim rečima i na primeren način obratila i Biljana Nestorović, direktorka lajkovačke biblioteke.U muzičkom delu programa nastupio je Hor Kulturnog centra „Hadži Ruvim“
Roman Radovana Belog Markovića pod naslovom „Putnikova ciglana” objavila je prošle godine Srpska književna zadruga. „Specifičan književni i jezički svet Radovana Belog Markovića, koji je u prethodnim knjigama doveo do pune originalnosti, sada je nastavljen i izmenjen. “Putnikova ciglana” ima istorijsku pozadinu – događa se u kolubarskom kraju od početka XX veka do godina komunističke vlasti, pri čemu umetnost pripovedanja menja duh istorijskih imena i zbivanja, a dodaje im književne elemente života; vampiri, strašila, sveludački skup u napuštenoj ciglani… Groteskno-humorna intonacija i posebna jezička igra-orkestracija daju ovom romanu visoke umetničke vrline“, rečeno je na predstavljanju romana.
Radovan Beli Marković za roman „Putnikova ciglana“ dobitnik je književne nagrada „Grigorije Božović“ za stvaralaštvo pisano u duhu pripovedne proze Grigorija Božovića, a bio je i u najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu.
Autor je oblikujući „stvarne priče iz izmišljenog života”, svojoj visokoj stvaralačkoj zidanici dodao i roman kontinuiteta „Putnikova ciglana”. U njemu su upečatljivo iskazane neke tipične i reprezentativne odlike njegovog prepoznatljivog književnog sveta i stvaralačkog postupka usredsređenog na snagu jezičke imaginacije, fantazijsko, groteskno i humorno oblikovanje proznog opisa i vizije sveta.
“Putnikova ciglana” deseti je moj roman, deseti, da, pa mi se učinilo, ali tek pošto sam rukopis dokončao, kako pomenuti roman “drži u šaci” prethodne moje romane, a i samog pisca priteruje uza duvar, od tvrdih cigalja, dakako, odakle mu, “brez glavolomija”, drugog puta nema… O čemu je reč? – pitate me. O Zaludnom pletivu, kako u podnaslovu i stoji, crnim slovom, na samom pročelju “predmetne knjige”! Oduvek su, naime, “u svetu opasnih privda” (po Ivanu V. Laliću), podizane zalud-zidanice koje su se rušile u stvarnosti a pretrajavale u pesmi i priči, dočim je moja zidanica, od čistog jezičkog gradiva, zaludno zametnuta u jednom romanu koji se, već u zasnovu svome, “razromanio” i na pravdi Boga porušio”, kaže autor romana, naš sugrađanin Radovan Beli Marković.
Jedan od junaka romana je i „mnimi literata R. B. Marković”, za koga autor kaže da je upravo onakav spisatelj kakav, u ćelijskom poimanju, spisatelj i treba da bude: magleni pojav o kojemu se sleganjem ramena najvećma kazuje, neomrznut ni izbliza toliko koliko se vikalo na njega.
Lajkovački mladi pisac Velimir Žunjić, posredovao je ovom prilikom u uručenju jednog specijalnog poklona književniku Belom Markoviću. Naime, na iznenađenje svih, pa i samog književnika, pročitao je prvu Radovanovu objavljenu priču , koju je kao rad učenika sedmog razreda u Lazerevcu objavio 1960.-te godine tadašnji “Glas mladih”. Uramljeni tekst, čuvan 56 godina Radovanu je večeras uručio njegov školski drug, junak iz priče dr Radoje Janković, akademik.
Promocija novog romana Radovana Belog Markovica u porti manastira – spomen kosturnice u rodnim Celijama kolubarskim, bila je svojevrsni kulturni spektakl , koji je animirao pažnju predstavnika najšireg spektra javnog života regiona, sveštenstva i brojnu publiku, poštovaoce književnosti i lika i dela Radovana Beli Markovića.

Related posts