EFIKASAN RAD VEĆA

Opštinsko veće je, na poslednjoj održanoj sednici, razmatralo čak 21 tačku dnevnog reda. Većina ih se odnosila se na unapređenja socijalne i zdravstvene zaštite, izveštaje komisija, izmene pojedinih odluka, a usvojen je i program manifestacije ”Dani Lajkovca” i formiran Organizacioni odbor za njenu realizaciju.
Razmatrani su izveštaji komisija koje su u mesnim zajednicima Pepeljevac, Ratkovac, Strmovo, Ćelije i Jabučje evidentirale pričinjenu štetu na usevima, stambenim objektima i putevima tokom olujnog nevremena sa gradom , koje je krajem juna zahvatilo ove mesne zajednice.
Na osnovu izveštaja upućeni su dopisi Kancelariji za javna ulaganja, rekao je predsednik Opštine Andrija Živković, tako da se čeka odgovor od kojeg će zavisiti koliko se može nadoknaditi šteta onima koji su je pretrpeli. Prioritetno je saniran deo puteva oštećenih zbog olujnog vetra i obilnih padavina preko javnih preduzeća, a ostalo je pitanje materijalnih nadoknada za štete na, pre svega, poljoprivrednim usevima. Usvojen je i predlog da se Crvenom Krstu Lajkovac obezbedi 150.000 dinara za higijenske pakete za sve porodice korisnice MOP-a.
Verifikovana je i odluka da se sredstva namenjena za vantelesnu oplodnju povećaju sa tri na pet miliona dinara, a obezbeđeno je i tri miliona dinara za unapređenje zdravstvene zaštite, pre svega u seoskom području. Dom zdravlja će u narednom periodu angažovati po jednu medicinsku sestru i spremačicu, dok se ostatak sredstava opredeljuje za nabavku opreme i inventara u seoskim ambulantama, poput nabavke i instaliranja klima uređaja u Vračeviću i Jabučju.
Na teritoriji opštine Lajkovac formiran je lokalni krizni štab u cilju suzbijanja stočne bolesti nodalurni dermatitis, pri čemu se opština Lajkovac nalazi u trećoj kategoriji ugroženosti jer je udaljena od pograničnog područja.

Related posts