55. SLET ŽELEZNIČKIH PLANINARSKIH DRUŠTAVA

Planinarsko-smučarsko društvo ”Ćira” iz Lajkovca i Zajednica železničkih sportskih društava Srbije, ovog vikenda, prema kalendaru akcija organizuju 55. SLET ŽELEZNIČKIH PLANINARSKIH DRUŠTAVA.
“Do sada smo organizovali pet planinarskih akcija pod nazivom SLET- železničkih planinarskih društava Srbije (svake godine domaćin neko drugo železničko planinarsko društvo). Veliki broj planinara prošao je našim stazama proteklih godina, noseći sa sobom utiske koji su nam omogućili da sa istim entuzijazmom, kao i davne 1991.godine, istrajemo u organizaciji ove akcije i damo svoj doprinos da se u ovom teškom vremenu nastavi tradicija. Pozvali smo sva društva koja pripadaju Zajednici železničkih planinarskih društava Srbije i Planinarskom savezu Srbije da budu naši gosti.Akcija će se izvesti 8-10 jula 2016. godine na Debelom Brdu”, kažu organizatori.
Smeštaj učesnika je u Planinarskom domu „Debelo Brdo“. Okupljanje i druženje je danas, dok će pešačka tura od 24 do 30 km biti organizovana u subotu, 9. jula. Staza je srednje težine, predviđen je i obilazak dela kanjona reke Sušice, a biće organizovana i kraća staza na Jablanik.
U okviru priprema za Slet 8-10 jul 2016 godine obeležena je i staza. Učesnici će se kretati od Maglešovog doma putem ka Bobiji do “trafoa”,zatim se silazi u korito Sušice i dalje do njenog ponora . Nastavlja se do Jelice uz posmatranje supova. Povratak je kroz borovu šumu i dalje putem ka Pašnoj Ravni. Usput se prolazi pored Siminine jame i vrtača. jedan deo staze ,od doma do trafoa učesnici će ići odgovarajućim prevozom a,ostatak staze je 24 km.
Planirana su i sportska takmičenja poput nadvlačenja konopca, bacanja kamena, skoka u dalj, igara spretnosti za muškarce i žene. Druženje uz muziku uživo.
Zanimljivo je, da je pojačano interesovanje za članstvo u planinarskim društvima, kao i da veliki broj starih članova ponovo aktivira svoje članstvo u planinarima, potvrdili su u lajkovačkom PSD “Ćira”.

Related posts