LAJKOVČANI NA DANIMA SRPSKE KULTURE U PARIZU

Milutinove skulpture,srpske kuće i konaci predstavvljeni su i na ovogodišnjim, upravo održanim “Danima Srbije i srpske kulture” u Parizu.
Osim što je izložio svoje skulpture i reljefe u drvetu, organizatori, su Milutinu Rankoviću dali priliku da uredi, režira i vodi deo programa u okviru ove, po svemu sudeći, najveće manifestacije ovog tipa, koju Srbi u Evropi organizuju. Ranković je tim povodom pozvao prijatelje i saradnike, koji su svojim stvaralaštvom u Pariz doneli deo Srbije.
Manifestacija upravo završena, a “Milutin i prijatelji” predstavili su se na samoj zavšnici manifestacije u svečanoj sali galeriji, sabornog hrama Sveti Sava u Parizu, koji se nalazi u ulici Simplon, koju mnogi nazivaju “Srpskom ulicom”.
Program je otvoriti Petar Gojković.
Ranokvić je za ovu priliku pozvao Milijanu Božić, pesnikinju, predsednicu Udruženja muzičkih stvaraoca “Zlatna nota”, Dragana Radovanovića, fotografa, koji je izložio fotografije srpskih kuća i motive sa Kolubare, Snežanu Jovanović, samouku slikarku, koja je predstavila svoja ulja i temperu na različitim podlogama. Dobrica Obradović je pred publikom slikao uljem na platnu, a ikone akademske slikarke Vanje Sofronov Peričin i duborezi naivca Milisava Stojanovića, ovog puta u Pariz putovale su bez autora.
Inžinjer Zlata Žujović, dala je naučno viđenje srpskih kuća s kraja 19. veka, sa posebnim osvrtom na konake preseljene sa Površinskih kopova Tamnava – Zapadno polje. Slavica Perić, koja živi i radi u Parizu, spontano se pridružila grupi, kako bi vokalno izvela pesmu na stihove Milijane Božić.

Related posts