PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DAVAOCIMA

Povodom 14. juna , Svetskog dana davalaca krvi, u organizaciji Crvenog krsta Lajkovac, biće dodeljena priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi.Prigodna svečanost će se održati danas u hotelu u Lajkovcu, od 17 sati. Lajkovčani su u samom vrhu u državi po ućešću u ovom vidu humanitarnih akcija, često nagrađivani i poznati po velikom broju višestrukih davalaca, pa i onih koji su i više od sto puta dali krv. Davalaštvo krvi je sve popularnije kod mladih, pa gotovo svaka akcija u Lajkovcu ima po kojeg novog davaoca i iz redova srednjoškolaca.
Svetski dan davalaca krvi obeležiće se širom sveta i ove godine. Cilj ovog planetarnog događaja je podizanje nivoa svesti o potrebi za bezbednom krvi i produktima od krvi i izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davaocima krvi koji dajući krv poklanjaju život. Svetska zdravstvena organizacija je pokrovitelj ove manifestacije, a Holandija je, sa centralnim događajem u Amsterdamu, ovogodišnji domaćin manifestacije. Poruka ljudima dobre volje ove godine je Podeli život, daj krv – krv nas sve povezuje!
Transfuzijom krvi spasavaju se milioni života svake godine, poboljšava se kvalitet života i produžava životni vek pacijentima koji boluju od najtežih oboljenja. Transfuzija krvi je neophodna podrška složenim medicinskim i hirurškim procedurama, a od vitalnog značaja je u zbrinjavanju trauma, akušerstvu i perinatalnoj nezi.
Ciljevi ovogodišnje globalne kampanje su izražavanje zahvalnost davaocima krvi, promovisanje dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi i podsticanje resornih ministarstava da daju punu podršku realizaciji postavljenih ciljeva.
Uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Institut za transfuziju krvi Srbije, Zavod za transfuziju krvi Niš i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, kao i sve lokalne službe za transfuziju krvi Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, obeležiće 14. jun prikladnim manifestacijama i akcijama davanja krvi.
Centralna manifestacija održaće se u Beogradu, kod Doma narodne skupštine, od 10 do 12 sati, pored transfuziomobila gde će građani moći da daju krv.
Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanesburgu, a 23. maja 2005. godine je Skupština Svetske zdravstvene organizacije usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine 14. juna. Tog dana je rođen austrijski biolog Karl Landšajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je dobio Nobelovu nagradu 1930. godine.
Na ovaj dan se širom sveta održavaju manifestacije u cilju podizanja svesti o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

Related posts