“LEPTIRIĆI” NA FESTIVALIMA U POŽAREVCU I VRUJCIMA

Predškolska ustanova „Leptirić“ će u petak, 27. maja učestvovati na 13. Međunarodnom festivalu tradicionalnih igara i modernog plesa u Požarevcu. Lajkovački vrtić će biti jedini koji će se predstaviti sa tri koreografije. Predškolska grupa će se u kategoriji tradicionalnih igara predstaviti sa dve tačke: „Leptirićev let kroz Srbiju“ i „U duhu pravoslavlja“, dok će u bloku modernog plesa izvesti „Čarlston“, kojim su već osvojili publiku u više gradova Srbije. Prošle godine na festivalu u Požarevcu ista grupa dece osvojila je prvo mesto u modernom plesu izvodeći tačku „Groznica leptirićeve večeri“.
„Leptirićev let kroz Srbiju“ predstavlja kolaž pesama kroz koji se odslikavaju različiti delovi Srbije, a kreće se odakle nego – vozom iz Lajkovca uz pisak lokomotive! Kostimi su sjajni, a puno kreativnosti i truda uloženo je u osmišljavanje plesnih tačaka. „U duhu pravoslavlja“ pokazuje slavske narodne običaje i nastala je kao produkt 25 radionica sa najmlađima. „Čarlston“ takođe dovoljno govori o čemu se radi: o jednom od najpopularnijih plesova koji lajkovačka deca iznose sa puno šarma, ponovo u sjajno odabranim kostimima.
Već za vikend, 28. i 29. maja, u Banji Vrujci održava se 12. festival dečjeg filmskog, dramskog, literarnog i likovnog stvaralaštva „Kreativna čarolija“. Organizatori su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Udruženje građana „Kreativa-kreativno obrazovanje“ iz Banje Vrujci. Predškolci iz Lajkovca nastupiće sa filmskim vremeplovom „Groznica leptirićeve večeri“ u konkurenciji najmlađeg uzrasta, s obzirom da na ovom festivalu učestvuju i osnovci i srednjoškolci. Prvog dana održava se sajam ispred hotela Vrujci, svečani defile učesnika, dečje pozorišne predstave, revija najboljih dečjih i obrazovnih filmova, proglašenje pobednika i na kraju koncert hora „Čarolija“ predvođenog Leontinom. Drugog dana su kreativne radionice za decu, tribine za nastavnike i obilazak „Čarobnog sela“. Medijski pokrovitelj je RTS.

Related posts