U LAJKOVCU PRIPREME ZA ATINU

Na drugu neslavnu godišnjicu od dobro zapamćenih majskih poplava, u Lajkovcu je otpočela dvodnevna obuka Srpskog spasilačkog tima.Ova obuka, kao i sve obuke koje slede u naredne dve sedmice, deo je finalnih priprema za II Međunarodnu konferenciju nacionalnih spasilačkih timova, koja se prve sedmice juna održava u Atini. Srpski spasilački tim će u Atinu povesti i novopečene članove iz nedavno formiranih jedinica u Kraljevu, Obrenovcu, Požarevcu i Lajkovcu.
Cilj obuke u Lajkovcu je , kaže Danilo Budimir, predsednik Srpskog spasilačkog tima, upoznavanje pripadnika tima sa “užarijom”( mada u timu ima alpinista sa zavidnim iskustvom sa užetom), da se pripreme tako da stečeno znanje i veštinu mogu da primene u vanrednim situacijama, kao što su poplave, zemljotresi i druge vanredne situacije.Učesnici obuke u Lajkovcu su momci iz Beograda, Zemuna, Požarevca, Kraljeva, Obrenovca i Lajkovca.
Na današnji dan, pre dve godine, Srpski spasilački tim je, neposredno nakon vežbe u Italiji, usled poplava bio angažovan u Čačku, potom u Obrenovcu, a i u Lajkovcu.Njihova pomoć i uloga bili su neprocenjivi.Poslednje angažovanje tima u vanrednoj situaciji bilo je u Boru.
“Silos u Lajkovcu je dobar za ovu vrstu vežbe, poseduje različite vrste otvora, podesan je za različite vrste scenarija”, kaže predsednik SST. Danilo Budimir naglašava, da je opština Lajkovac ostvarila velike rezultate po pitanju formiranja Spasilačke jedinice, čije formiranje će po novoj zakonskoj regulativi biti i obaveza svake lokalne samouprave.Na ovaj način, lokalne samouprave će preduprediti priču po pitanju vanrednih situacija, zaključuje predsednik SSP.
Prvi dan obuke realizovan je u starom silosu u centru Lajkovca, dok se drugog dana obuke planirani sadržaji realizuju na reci Kolubari, usavršavaće tehniku spašavanja za brze vode, bujice i poplave i osnovne elemente obuke od prvih koraka do složenih akcija.
Obraćajuči se medijima, povodom aktuelne dvodnevne obuke Srpskog spasilačkog tima, Živorad Bojičić, predsednik opštine Lajkovac je podsetio , da su nas na današnji dan pre dve godine zadesile poplave i da je upravo pre nepuna dva meseca u Lajkovcu formirana jedinica Spasilačkog tima, koju čine momci iz Rafting kluba, PSD “Ćira”, a pridružiće im se i članovi pokreta Castrum Brodare.
“Cilj je, da upravo ljudi koji su se u vanrednim situacijama pokazali u praksi budu uključeni u ovu važnu priču, i to smo i uradili. Lajkovac je i na ovom planu išao korak napred i formiranjem Spasilačke jedinice već ispunio ono što tek treba da postane zakonska obaveza svih lokalnih samouprava.Ovaj događaj je svakako dodatno i dragoceno iskustvo momcima iz Lajkovca, koje će im preneti kolege iz drugih gradova”, rekao je Živorad Bojičić, predsednik opštine Lajkovac, u zgradi starog silosa, koja će uskoro biti prostor budućeg Outlet Centra.
Obuka Srpskog spasilačkog tima, koja se ovog vikenda realizuje u Lajkovcu je svojevrsni spektakl za meštane.

Related posts