POTPISAN KOALICIONI SPORAZUM

Većeras je u Lajkovcu potpisan koalicioni sporazum između SPS, DS, Patriotskog bloka (DSD, DVERI, RP) i SRS. Koalicija ima 18 odbornika i neophodnu većinu za formiranje lokalne vlasti.Potpisanim sporazumom koalicioni partneri nisu ulazili u detalje, načelno su se dogovorili oko podele nadležnosti bitnih za funkcionisanje opštine . O detaljima će se, kažu, lako dogovoriti, kao što su se lako dogovorili oko formiranja večine. Potpisnici koalicionog sporazuma su: Jagoš Lončar (SPS), Kosana Grčić (DS), Ranko Filipović (PB) i Rade Radovanović (SRS).
Konstitutivna sednica SO-e Lajkovac biće zakazana do ponedeljka, a održeće se u narednih sedam do deset dana, najavio je večeras Jagoš Lončar (SPS),koji kao predsednik lokalnog parlamenta prošlog saziva sada i zakazuje sednicu.
Svi lideri stranaka na lokalu, potpisnici koalicionog sporazuma, izjavili su, da im niko iz SNS i koalicije okupljene oko SNS, nakon izbora nije uputio ni jedan poziv za pregovore. Nisu kontaktirali partije, već samo pojedince i to da pređu na njihovu stranu, pojašnjeno je večeras.
Potpisnici koalicionog sporazuma su takođe prokomentarisali, da im nije jasno o kojoj većini govori koalicija okupljena oko SNS, koja ima 17 odbornika, napominjući da se u javnosti nerealno špekuliše sa navodnom većinom od čak 18 do 25 odbornika. Pozvali su, takođe, svoje političke protivnike da se dogovore i nastupe sa jedinstvenim stavom o tome koliko ta njihova većina zapravo ima odbornika.
Ranko Filipović, predsednik OO DSS-a je, između ostalog rekao, da ga takva većina podseća na onu, kako je podvukao, od 17 odbornika , kada je u Lajkovcu2001.-e godine uvedena prinudna uprava, pozivajući novinare da istraže, ko je u to vreme bio sekretar u opštini Lajkovac….
Iz izlaganja svih potpisnika koalicionog sporazuma, proizilazi stav da, su razlike koje postoje sa koalicijom oko SNS nepremostive i da isključuju svaku mogućnost saradnje i dogovora. Načelnim razlikama pridodate su i otežavajuće okolnosti vezane za prelazak pojedinaca iz stranaka koalicije u protivnički tabor. Kosana Grčić, predsednica OO DS je naglasila, da je DS sama izašla na izbore, nije pravila predizborne koalicije i da bi sa svojim izbornim rezultatom pre bila konstruktivna opozicija, nego na vlasti sa SNS na čijoj listi su ljudi koji su otišli iz Demokratske i drugih stranaka.”Nisu nas ni zvali, ali mi svakako sa njima ne bi ni pravili koaliciju”, zaključila je predsednica OO DS Lajkovac.
Rade Radovanović, predsednik OO SRS kaže, da ni njih niko iz SNS nije kontaktirao.”Nas nisu ozbiljno ni shvatili, nisu ni očekivali da pređemo cenzus! Nismo ista politička opcija i bolje što nas nisu zvali”, kategoričan je lider Lajkovačkih radikala.
Da podsetimo, SPS ima osam odbornika, DS i Patriotski blok po četiri i SRS dva odbornika, ukupno 18 odbornika, od 35 koliko u lokalnom parlamentu ima odborničkih mesta.
Nakon večerašnjeg potpisivanja koalicionog sporazuma, očekuje se zakazivanje konstitutivne sednice SO-e Lajkovac.

Related posts