AKCIJA “BLIC” FONDACIJE VALJEVSKOM PORODILIŠTU

Uručen drugi skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi u okviru nove akcije “Blic fondacije” – “Srce za decu”
Posetom Opštoj bolnici u Valjevu uspešno se nastavlja nova humanitarna akcija “Blic fondacije” – “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.
Odseku Neonatologije danas je uručen drugi skrining aparat za otkrivanje ostecenja sluha kod beba. Pomoć u prikupljanju sredstava za kupovinu aparata obezbedila su “Skijališta Srbije” i kompanija Ringier Axel Springer.
Prim. dr Mariji Mladenović, šefu odseka Neonatologije donaciju su uručili vd direktora JP “Skijališta Srbije” Dejan Ljevnaić i upravitelj “Blic fondacije” Jelena Drakulić Petrović.
Dejan Ljevnaić je rekao da je veoma ponosan što su „Skijališta Srbije“, zajedno sa svim učesnicima u trci i kompanijom „Ringier Axel Springer“ uspela da prikupe sredstva za nabavku još jednog aparata za skrining sluha kod novorođenčadi.
„Smatram da je naša dužnost da pružimo doprinos zajednici i zato učestvujemo u svim društveno odgovornim i humanitarnim akcijama. Humanitarnom ski trkom koju smo organizovali uspeli smo da prikupimo sredstva i da porodilište u Valjevu dobije aparat”, naglasio je vd direktora Skijališta Srbije. On je pozvao druge kompanije da se priključe akciji i da daju doprinos i pomognu da se prikupe sredstva za nabavku aprata za 56 porodilišta u Srbiji.
U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro
dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.
Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.
Tokom posete Opštoj bolnici u Valjevu, Jelena Drakulić Petrović, generalni direktor “Ringier Axel Springer” kompanije i upravitelj Blic fondacije je izjavila: “Blic“ fondacija je od svog nastanka pre nepune tri godine u svim svojim aktivnostima bila uvek usmerena ka deci, ka poboljšanju njihovog života – bez obrzira da li se radilo o materijanoj, egzistancijalnoj ili zdravstvenoj potrebi. Pokrenuli smo akciju „Srce za decu“ koja je usmerena ka svim porodilištima u Srbiji u cilju rešavanja problema koji postoji a to je nedostatak skrining procedure i pregleda za svako novorođenče u svim našim porodilištima.
To je dovoljno bilo alarmantno za nas jer ako ne postoji pregled i ako ne postoje aparature potrebne da se skrining uradi, ne može se ustanoviti da li postoji problem sa sluhom kod novorođenčadi, što znači da dete koje otpušteno iz bolnice praktično nema tačnu dijagnozu ukoliko problem postoji. Dete koje ne čuje ustvari kasnije ne može ni da govori. Ono dete koje ne može da čuje i da govori ne može da ima normalno i zdravo detinjstvo.
Zato smo mi ovde da pokrenemo akciju i da pomognemo javnosti da razume da ovaj problem jeste veliki i da je on rešiv. Prvi aparat uručili smo Kliničkom centru u Nišu, a danas ćemo uručiti i drugi Opštoj bolnici u Valjevu. “Skijališta Srbije” prepoznala su značaj pokretanja jedne ovakve vrste saradnje i želela bih da im izrazim zahvalnost na tome, istakla je Jelena Drakulic Petrovic.
Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorodjenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.
S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

Related posts